Ce preț are vaccinul antigripal în toamna lui 2020. De ce este mai scump vaccinul tetravalent

×
Codul embed a fost copiat

În România a început campania de vaccinare împotriva gripei de sezon. Primele doze au ajuns la medicii de familie, care au început imunizarea.

UPDATE Serul a intrat și în unele farmacii, într-o prima tranșă, însă stocurile sunt deja pe terminate.

Speriați de coronavirus, oamenii au început să-l caute sau să-l comande încă din vară.

Cele 330.000 de doze de vaccin gripal, adică prima tranșă din stocul achiziționat de Ministerul Sănătății, au ajuns în unele cabinete ale medicilor de familie.

Doctorii au început imunizarea persoanelor din categoriile considerate cu risc mare de îmbolnăvire.

Citește și
România, printre ţările UE cu cea mai scăzută rată de vaccinare a bătrânilor împotriva gripei
Cine poate beneficia gratis de vaccinul antigripal. Iată ce trebuie să faci
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Pentru că deocamdată vorbim de un număr mic de doze, prioritate au copiii care n-au mai fost imunizați împotriva gripei, pentru că trebuie să facă două doze la un interval de o lună, dar și femeile însărcinate și vârstnicii cu boli cronice.

Sunt însă și multe cabinete în care serul nu a ajuns. Cei care vor să se imunizeze împotriva gripei și nu îl vor primi gratuit de la stat îl pot cumpără din unele farmacii.

Mamă: “Am făcut precomandă pe site-ul unei farmacii. Noi l-am făcut și anul trecut și acum cu pandemia era clar că trebuie să-l facem. Nu mă așteptam să-l găsim”.

Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie: “De la DSP nu am primit nicio doză până acum. Eu vaccinez deja, sunt oameni care și l-au cumpărat pe banii lor”.

Vaccinul gripal recomandat pentru acest sezon are 4 tulpini și în farmacie costă 55,5 lei.

Sunt locuri în care stocurile s-au epuizat deja pentru că cererea este mult mai mare anul acesta.

Farmaciști speră ca în următoarele săptămâni să primească o nouă tranșă de vaccin gripal.

Andreea, farmacistă: "Zice că au venit mult mai puține decât au comandat, că lumea îl caută încă din august”.

Iulian Trandafir, farmacist: “Zice că se produce în câteva luni și nu se mai pot face comenzi acum”.

Experții în sănătate se așteaptă ca sezonul gripal să debuteze mai târziu în acest an.

 

Vaccinarea trebuie făcută până în noiembrie

 

Însă, așa cum a recomandat și Organizația Mondială a Sănătății, este bine ca imunizarea să se facă deja, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile.

Prof. dr. Alexandru Rafila, membru al comitetului executiv OMS: ''În emisfera sudică există un sistem global de supraveghere a gripei, în Europa a arătat o circulație mult redusă față de anii precedenți, probabil din acest motiv măsurile pe care le-au luat statele și comportamentul cetățeanului în ceea ce privește prevenirea infecției cu noul coronavirus, asta în general se corelează cu un debut puțin întârziat. Anul trecut a început foarte repede sezonul gripal, în noiembrie aveam cazuri. Probabil anul acesta în decembrie, ianuarie o să fie un debut de sezon gripal, deci e bine să ne vaccinăm până la sfârșitul lui noiembrie''.

Alte doze de vaccin gripal cumpărate de Ministerul Sănătății vor ajunge în țară în mai multe tranșe.

Prima este așteptată luna aceasta, iar serul este pentru copiii între 6 luni și 3 ani.

Celelalte doze vor veni până la sfârșitul anului. În total au fost comandate aproape 3 milioane, adică dublu față de anul trecut.

---

Vaccinul antigripal este recomandat, ca în fiecare an, categoriilor de pacienți cu risc ridicat de îmbolnăvire. Dacă este cumpărat de la farmacie, prețul său este de câteva zeci de lei.

Preț vaccin antigripal toamna 2020. Ministerul Sănătății a comandat și în acest an 3 milioane de doze pentru campania de vaccinare care se desfășoară în principal prin medicii de familie și în policlinici. Pot să-l primească, gratuit, persoanele din categoriile de risc, precum copiii cu vârste până în 5 ani, bătrânii, femeile gravide sau pacienții cu boli cronice.

Cu siguranță însă, la fel ca și în ceilalți ani, acesta nu ajunge pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze pentru sezonul rece, mai ales în condițiile în care există și amenințarea coronavirusului, pentru care nu există deocamdată un vaccin. Autoritățile medicale au recomandat deja vaccinarea antigripală pe scară largă, pentru ca la evaluarea unei persoane vaccinate să elimine gripa, în cazul apariției simptomelor, având în vedere că acestea sunt în mare parte comune cu coronavirusul.

Anul acesta, vaccinarea anti-gripală va începe mai devreme, în luna septembrie, și nu în octombrie, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Responsabilii speră să evite, astfel, suprapunerea celor două infecții: gripă și Covid-19. Ministerul Sănătății a comandat și va distribui persoanelor vulnerabile un număr dublu de doze de vaccin față de anul trecut, adică 3 milioane.

Preț vaccin antigripal toamna 2020. Începe de la 23 de lei

Preț vaccin antigripal toamna 2020. Pentru cei care nu reușesc să și-l procure gratuit de la medicul de familie, vaccinul antigripal a început să se găsească deja în farmacii. Acesta se găsește sub formă de seringă de unică folosință cu substanța injectabilă, de la mai mulți producători, iar prețul variază în funcție de calitățile acestuia.

Vaccinul antigripal tradițional (trivalent) oferă protecție împotriva îmbolnăvirilor de gripă cu trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B.

Există însă și vaccinul tetravalent, care oferă protecție împotriva unui virus suplimentar B. Virusurile gripale de timp B au fost numite B/Victoria și B/Yamagata.

Așadar, în funcție de producător, de felul vaccinului antigripal și de adaosul comercial practicat de fiecare farmacie, vaccinul antigripal poate fi cumpărat pentru sume pornind de la 23 de lei la 60 de lei per doză.

Spre exemplu, Influvac costă 23 de lei, Vaxigrip 33 de lei, iar Vaxigrip Tetra ajunge și la 60 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Rusia va înregistra cel de-al doilea vaccin al său împotriva COVID-19 până pe 15 octombrie
Rusia va înregistra cel de-al doilea vaccin al său împotriva COVID-19 până pe 15 octombrie

Rusia intenţionează să înregistreze până pe 15 octombrie cel de-al doilea vaccin potenţial al său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19, a anunţat marţi agenţia de presă TASS, care citează agenţia sanitară rusă Rospotrebnadzor.

Cine poate beneficia gratis de vaccinul antigripal. Iată ce trebuie să faci
Cine poate beneficia gratis de vaccinul antigripal. Iată ce trebuie să faci

Prima tranșă de vaccin antigripal a început să fie distribuită în toată țara, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită derulată de Ministerul Sănătății.

Experții au dat vestea la care nimeni nu se aștepta. De ce nu vom scăpa de coronavirus nici după ce apare un vaccin
Experții au dat vestea la care nimeni nu se aștepta. De ce nu vom scăpa de coronavirus nici după ce apare un vaccin

Experții au dat vestea la care nimeni nu se aștepta. De ce nu vom scăpa de coronavirus nici după ce apare un vaccin

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.