Ce este fericirea si cum il gasesti pe Dumnezeu? Raspunsurile le aflati duminica, la "Romania, te iubesc!"
La mijlocul anilor '90, cautandu-l pe Dumnezeu, mai multi studenti s-au hotarat sa se calugareasca. Au ajuns la Oașa si au intemeiat acolo o comunitate aflata intre cer si pamant.
In fiecare an, sute de tineri il gasesc acolo pe Dumnezeu si se descopera pe ei cu ajutorul parintilor din manastire.
Aflati intreaga poveste duminica, in ziua de Inviere, la "Romania, te iubesc". Pe varful Fetita in muntii Sureanu, un calugar urca de multe ori pentru prinde momentul cand soarele apare sau cade dupa munte. Este parintele Pantelimon, pasionat de fotografie. Din acest loc, privelistea iti taie pur si simplu respiratia. Jos in vale, printre varfurile brazilor se zareste manastirea Oasa. Acum mai de 70 de ani Mihail Sadoveanu si scriitorul Ioan Pop au ridicat pe fundul vaii o biserica de lemn. Cand comunistii au construit lacul de acumulare, biserica a fost muta pe mal, pe locul pe care s-a ridicat mai tarziu manastirea Oasa.
Manastirea Oasa este locul in care ajung in fiecare an mii de tineri in cautarea lui Dumnezeu. Aici se descopera in primul rand pe ei. Duminica, 12 aprilie, la "Romania, te iubesc" patrundem in acest loc si aflam ce-i atrage pe tineri ca un magnet aici.
Parintele Pantelimon: "De multe ori ei vor, dar nu au definit ceea ce vor. Si tu ii ajuti sa isi defineasca dorintele. Cand te adresezi unui tanar trebuie sa stii sa te adresezi din interiorul lui."
Sufletul acestui loc este staretul Iustin: "In '90, eu eram ateu la momentul ala. In '90 am ajuns singur la contiinta ca exista Dumnezeu. Cum? logic. Rational."
Sute de tineri se aduna aici in tabarele de vara. Calugarii ii pun la treaba. Cot la cot muncesc alaturi de ei. Si totii muntii din zona sunt luati la picior. Parintii le sunt ghizi, atat pe creste, cat si in explorarea celor mai adanci cotloane ale sufletului.
Parintele Pantelimon: "Zicea un sfant, parinte: impaca-te cu tine insuti si va fi cu tine in pace si cerul si pamantul. Adica in momentul in care te accepti asa cum esti in momentul ala te poti schimba. Daca esti conflict cu tine, nu te suporti, nu esti multumit de tine, nu esti impacat cu tine, asta iarasi creaza probleme.
S iarasi e foarte important ca oamenii sa nu faca compromisuri in viata. In momentul in care faci compromisuri ajungi sa te dispretuiesti. Pe tine insuti."
La "Romania, te iubesc" il cunoasteti si pe fratele Iona. Fost ateu, ofiter de armata si profesor de limbi clasice. De mai bine de 10 traieste ca un pusnic prin padurile din jurul manastirii.
"Vocatia de calugar nu tine de credinta. Tine de o stare. Acum stau. Sa stii ca e foarte greu sa nu faci nimic. E foarte greu sa faci mintea si trupul sa il opresti, sa opresti moara. Daca te inchide cineva 24 de ore si nu iti lasa nimic. Si iti spune 24 de ore nu faci nimic. O sa cauti psihiatrul dupa aceea. Nu poti. A sta singur in singurate absoluta si sa nu poti sa faci nimic este foarte greu."
Manastirea are cumparate sau primite sute de costume de prin toata tara. De ficare data cand tinerii ajung aici de sarbatori le imbraca.
Viata in Oașa curge dupa regulile muntelui Athos. Slujba aici incepe la 3 dimineata. Iar calugarii se roaga se roaga neincetat pentru toti cei care trec pe aici.
Ce este fericirea, cat de greu este drumul spre sufletul tau si cum il gasesti pe Dumnezeu sunt intrebari la care aflati raspuns duminica, la "Romania, te iubesc!".
Oamenii sunt lumina!
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, paste, Romania te iubesc, preoti, manastire, religie, credinta, Oasa,
Dată publicare:
11-04-2015 07:44