CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis privind bugetul de stat pe 2019


Ultimul update: Miercuri 06 Martie 2019 11:47
Data publicarii: Miercuri 06 Martie 2019 07:09
Categorie: Stiri actuale
Klaus Iohannis

Sesizarea depusă la Curtea Constituţională de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la bugetul de stat pe 2019 a fost respinsă miercuri de plenul Curţii.

Știrea este în curs de actualizare!

Curtea Constituţională a României a stabilit că actul normativ este constituţional, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Sursele citate au menţionat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

În premieră pentru România, preşedintele a contestat la Curtea Constituţională legea prin care s-au împărţit banii ţării. ''Actul, încalca atât Constituţia, cât şi angajamentele faţă de Uniunea Europeana'', a susţinut şeful statului, care a vorbit despre „bugetul ruşinii naţionale".

În replică, cei de la PSD, l-au acuzat pe Klaus Iohannis că-şi face campanie electorală.

Este prima oară când un preşedinte contestă bugetul de stat la Curtea Constituţională. Doar Traian Băsescu a mai refuzat promulgarea legii privind bugetul de stat în 2014, dar atunci a retrimis actul normativ în Parlament. Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, legea bugetului ar încălca 7 articole din legea fundamentală.

Şeful statului a spus că, prin legea bugetului pe 2019, au fost încălcate angajamentele ţării noastre în Uniunea Europeană. Adică MTO - obiectivul bugetar pe termen mediu - dar şi diferenţele prea mari între creşterea economică prognozata de Comisia Europeană şi cea făcută de Guvern.

Transferul cheltuielilor sociale în sarcina autorităţilor locale este o altă nemulţumire a şefului statului. La fel şi banii pe care îi vor primi partidele politice, de 20 de ori mai mulţi decât în anii trecut, a susţinut Klaus Iohannis.

În replică, PSD a susţinut că preşedintele României minte pentru că ar fi în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO