RAPORT. Moartea fetiței de 9 ani din Galați, ucisă de mamă în bătaie, putea fi evitată. Ce măsuri s-au luat

×
Codul embed a fost copiat

Tragedia fetiței de 9 ani din Galați, care a fost omorâtă în bătaie acum aproape o lună de propria mamă putea fi evitată.

Este concluzia unui raport încheiat de Ministerul Familiei, care a verificat cum s-au achitat de sarcinile de serviciu Direcția pentru Protecția Copilului și Serviciul de Asistență Socială din cadrul primăriei Galați.

Acum, psihologul și asistentul social sunt cercetați disciplinar, iar alți angajați sunt trimiși la cursuri de perfecționare.

Alexandra a murit în dimineața zilei de 31 ianuarie, iar medicii legişti au ajuns la concluzia că fusese bătută cel puțin cinci zile la rând de propria mamă, o femeie cu retard mintal.

Cu un an înainte de tragedie, la sesizarea grădiniței unde mergea una dintre cele două surori mai mici ale fetiței, Direcția pentru Protecția Copilului Galați şi Serviciul de asistență socială din cadrul primăriei au făcut anchete sociale în familie. Și nimeni nu a confirmat abuzul mamei.

Citește și
spital galati
Unde a fost găsită mama din Galați dată dispărută după ce și-a lăsat copilul în spital. „Se ceartă, se bat”
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Astăzi au fost făcute publice rezultatele verificărilor Ministerului Familiei cu privire la aceste anchete.

În raportul ministerului este meționat faptul că specialiștii de la Direcția pentru Protecția Copilului din Galați nici măcar nu au cerut o evaluare medicală a celor trei fetițe, deși aveau de anchetat un caz de abuz fizic.

Tania Calcan, DGASPC Galați: "Au fost începute procedurile pentru aplicarea recomandărilor și a măsurilor cu caracter imediat pe care le-am primit. Printre ele se numără și cercetarea disciplinară a colegilor mei care au fost implicați în evaluarea acestui caz."

Deși asistentul medical din cadrul grădiniței a observat că una dintre fetițe avea urme de lovituri, și a recomandat consultarea celor 3 surori de către medicul de familie, acest consult nu s-a mai făcut. Iar fetiţele au rămas în aceeaşi casă cu mama agresivă, unchiul şi mătuşa lor. Deci în aceeaşi situaţie de risc.

Raportul ministerului cere acum că psihologul și asistentul social de la Direcția pentru Protecția Copilului Galați să fie mutați din serviciu şi cercetaţi disciplinar. Și angajații primăriei, care au fost de două ori la familie în luna aprilie a anului trecut, sunt considerați vinovați.

Petrică Pațilea, Primăria Galați: "O serie de proceduri privind angajații, în sensul participării lor la cursuri de formare și perfecționare. Totodată a demarat cercatarea preliminară a șefului serviciului Public de Asistență Socială și Protecția Copilului."

Av. Gigel Potrivitu, avocatul familiei: "Seamănă a cerc vicios. Fiecare dintre autorități avea obligații proprii: Direcția Copilului pe baza legii 272, pe 2004, privind protecția copilului, Poliția și Parchetul, în baza codului de procedură penală. Măsurile erau distincte, dar aveau un numitor comun: interesul copilului!"

După acest caz, toate direcțiile de asistență socială din țară ar trebui să-și revizuiască procedurile, se mai scrie în raport.

Mama Alexandrei, o femeie cu retard mintal moderat, este arestată. Iar unchiul și mătușa victimei, care locuiau în aceeaşi casă cu ea, sunt acum cercetați sub control judiciar pentru complicitate. Cele două fetiţe, de 5 şi 7 ani, sunt acum în grija unor asistenți maternali.

Ce conține raportul

Raportul ANPDCA relevă grave deficienţe în modul în care specialiştii DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul fetiţei de nouă ani ucisă de mamă, şi al surorilor ei mai mici, începând din martie 2023.

Conform raportului, psihologul care a evaluat copiii nu a considerat că aceştia prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni în creşterea şi educarea lor, iar specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a copiilor. Totodată, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc. Psihologul şi asistentul social care au instrumentat cazul, precum şi şeful Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi vor fi cercetaţi disciplinar, iar preşedintele ANPDCA va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor.

Cercetare disciplinară în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acesteia, precum şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi.

Echipa de control a ANPDCA a constatat multiple deficienţe în instrumentarea cazului fetiţei decedate şi al celor două surori ale acesteia la nivelul DGASPC Galaţi şi al serviciului de asistenţă socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, precum şi o lipsă de coordonare între specialiştii celor două instituţii. Astfel, principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu şi declanşarea cercetării disciplinare în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acesteia, caz intrat în atenţia DGASPC Galaţi în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârşitul lunii ianuarie. De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, pentru modul în care a gestionat, în aceeaşi perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicaţi în acest caz, precum şi activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”, anunţă Ministerul Familiei, ANPDCA anunţând că a fost finalizat raportul Corpului de Control care a derulat verificări la nivelul DGASPC Galaţi, iar documentul, cuprinzând concluziile, precum şi măsurile şi recomandările formulate, a fost trimis către DGASPC Galaţi, către Consiliul Judeţean Galaţi, în subordinea căruia funcţionează Direcţia şi către Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriiei municipiului Galaţi.

Acţiunea de control a fost dispusă de preşedintele ANPDCA imediat după decesul fetiţei şi s-a desfăşurat în perioada 02.02.2024-15.02.2024, la DGASPC Galaţi şi la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a municipiului Galaţi.

Lipsă de coordonare şi grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul celor 3 fetiţe, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei

Verificările au vizat modul în care a fost gestionat şi instrumentat cazul fetiţei şi al celor două surori ale ei, din momentul în care minorele au intrat în atenţia autorităţilor cu atribuţii în protecţia drepturilor copilului, în martie 2023.

Raportul echipei corpului de control al ANPDCA consemnează „o lipsă de coordonare şi grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul celor 3 fetiţe, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei, ca urmare a unei sesizări primite de la grădiniţa unde era înscrisă una dintre fete”. Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetiţe şi, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galaţi.

„La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni în creşterea şi educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilităţi mintale. De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, aşa încât monitorizarea situaţiei copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situaţii de risc în dezvoltarea fizică şi psihică. În plus, la acel moment, specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiţei şi surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violenţă, deşi asistentul medical din cadrul grădiniţei a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie”, a rezultat în urma controlului.

Echipa de control a mai constatat că, deşi DGASPC Galaţi a solicitat DAS Galaţi monitorizarea situaţiei minorelor şi comunicarea apariţiei unei situaţii de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz şi nu a transmis planurile de reabilitare şi/sau reintegrare socială a copiilor.

Fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc

Prin urmare, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă şi de familia unchiului matern, care locuia în aceeaşi casă”, se arată în raport.

În seria deficienţelor constatate se înscrie şi faptul că DAS Galaţi nu a transmis DGASPC Galaţi cele două rapoarte de monitorizare întocmite pentru cei trei copii şi nici nu are proceduri clare privind efectuarea activităţii de monitorizare a copiilor victime ale abuzurilor sau aflaţi în risc de abuz. Prin urmare, în raportul echipei de control s-a recomandat stabilirea unei proceduri de lucru comune între cele două instituţii, privind monitorizarea situaţiei copiilor victime ale abuzurilor.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor

Având în vedere concluziile echipei de control şi deficienţele constatate în acest caz, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor şi totodată să stabilească, la nivel local, proceduri complete, cu etape şi termene clare, de colaborare cu serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor, pentru a evita situaţiile în care cazurile de abuz, neglijare şi exploatare asupra minorilor să rămână nesoluţionate perioade lungi de timp”, a transmis Ministerul Familiei.

Fetiţa de 9 ani din Galaţi a murit, la sfârşitul lunii ianuarie, în apartamentul în care locuia cu familia, fiind găsită de un echipaj SMURD cu urme de violenţă extremă pe corp.

Potrivit procurorilor, în perioada 26-30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din municipiului Galaţi, mama sa a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale „pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contontente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului”.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Statul îi ia copiii unei femei cu probleme psihice din Galați după ce și-a „uitat” fiul la spital. Unde plecase
Statul îi ia copiii unei femei cu probleme psihice din Galați după ce și-a „uitat” fiul la spital. Unde plecase

Decizie radicală a Direcției pentru Protecția Copilului din Galați, după mediatizarea cazului în care o femeie de 38 de ani, cunoscută cu probleme psihice, și-a abandonat o zi în spital copilul de 9 ani.  

Unde a fost găsită mama din Galați dată dispărută după ce și-a lăsat copilul în spital. „Se ceartă, se bat”
Unde a fost găsită mama din Galați dată dispărută după ce și-a lăsat copilul în spital. „Se ceartă, se bat”

Caz straniu la Galați: autoritățile au fost alertate după ce o femeie de 38 de ani și-ar fi abandonat copilul în spital. Ea fusese să își viziteze fetița de 8 ani, internată de aproape o săptămână cu o viroză, însoțită de băiatul de 9 ani.

O femeie și-ar fi abandonat copilul de 9 ani într-un spital din Galați. Este căutată de poliție
O femeie și-ar fi abandonat copilul de 9 ani într-un spital din Galați. Este căutată de poliție

O femeie de 39 de ani şi-a lăsat copilul de 9 ani în incinta Spitalului de Pediatrie din Galaţi şi a plecat, tatăl minorului anunţând poliţia.

Unchiul și mătușa fetiței din Galați ucise de mamă, sub control judiciar pentru complicitate. În urma lor a rămas un sugar
Unchiul și mătușa fetiței din Galați ucise de mamă, sub control judiciar pentru complicitate. În urma lor a rămas un sugar

Nepăsători la chinurile îndurate de cele 3 nepoate ale lor, doi soți din Galați, rude ale fetiței de 9 ani ucise în bătaie de mamă, au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile.

O mamă din Galați e suspectată că și-a omorât în bătaie fetița de 9 ani. Agresiunile se petreceau în fața surorilor ei
O mamă din Galați e suspectată că și-a omorât în bătaie fetița de 9 ani. Agresiunile se petreceau în fața surorilor ei

Caz cutremurător la Galați: procurorii anchetează moartea unei fetițe de nouă ani, iar principala suspectă este chiar mama ei. Vecinii și rudele spun că o bătea des, în fața celor două surori de 5 și 7 ani.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”
Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”

Republicanul Donald Trump a refuzat să se angajeze explicit să recunoască rezultatul noii sale confruntări cu Joe Biden în timpul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, potrivit unui interviu difuzat joi, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.