Cazul directoarei de grădiniță ucisă de soț. ”Poliţia a tratat plângerea cu miştouri”
''Lasati doamnă, o să-l speriem...''. Asta ar fi auzit Nicoleta de la poliţistul în faţa căruia a depus o plângere penală, împotriva soţului ei.
În realitate, femeia, care era directoarea unei grădiniţe private din Capitală, a fost ucisă de cel căruia îi dăruise doi copii. În timp ce trupul ei va fi depus marți la capelă, Ministrul de Interne vrea puteri sporite pentru poliţişti, astfel încât aceştia să poată emite pe loc un ordin de restricţie provizoriu pe numele persoanelor violente.
Nicoleta obţinuse în urmă cu două luni un ordin de restricţie. Bărbatul s-a arătat gata să îşi ceară iertare şi să se schimbe. La insistenţele celor din jur, femeia a acceptat să îl primească în vizită ca să îşi vadă copiii. Numai că soţul a devenit din nou posesiv. Nicoleta ar fi cerut iar ajutor nu aşa cum ar fi reieşit din investigaţia internă.
Prietena Nicoletei: ''O urmărea cu maşina, îi cauta în telefon, o teroriza psihic. Era permanent în umbra ei, în urma ei. Poliţia a tratat cazul cu superficialitate, ca să nu zic altceva, cu miştouri. Lăsaţi doamnă, ca şi noi mai bem, ne mai certăm, şi apoi ne împăcăm, aşa i-a zis poliţistul. Şi i-a mai zis lăsaţi că îl mai speriem noi. Aşa i-a zis, îl mai speriem noi.”
Soţul Nicoletei nu s-a speriat de poliţişti şi văzând că femeia vrea să divorţeze cu orice preţ de el, a omorât-o.
Pe lângă mentalitatea oamenilor legii, care rareori iau în serios plângerile femeilor, ar trebui schimbată şi legea astfel încât ordinul de restricţie să protejeze victima şi nu, ca până acum, să îi dea un argument agresorului să atace din nou.
Carmen Dan, Ministru de Interne: ”Anul trecut au fost emise mai mult de 3000 de astfel de ordine de protecţie şi mai mult de 25 % nu au fost respectate."
Ministrul de interne susţine că are un proiect în lucru.
Practic, victimele violenţei în familie ar putea obţine, pe loc, de la poliţişti un ordin de restricţie provizoriu, cu o durată de 5 zile. Asta după ce agentul completează un formular de evaluare a riscului şi decide, după ce vede înregistrări, fotografii sau chiar mesaje de pe telefon, că victima este într-adevăr în pericol.
A doua modificare este cea legată de purtarea braţărilor electronice de supraveghere. Dacă persoana care a primit ordin de restricţie se apropie la mai mult de 200 de metri, de exemplu, de casa ori locul de muncă al victimei, poliţiştii pot interveni imediat. Dacă femeia anunţă că sunt alte locuri în care el ar putea veni, şi acestea se adăuga pe listă. Pentru că acest sistem să funcţioneze, trebuie să fie amendat codul penal.
Criminaliştii spun însă că ar fi nevoie de mai mult. ''Nu e primul criminal care ucide cu ordinul de restricţie în buzunar. Legiuitorul ar trebui să introducă alături de reţinere şi arestare instituţia custodiei poliţieneşti, unde să beneficieze de asistenţă psihologică. Dacă un astfel de om îşi exploatează instinctual momentul acesta al geloziei fără ca nimeni să nu aibă o influenţă asupra lui, trece la fapte''
Ministerul de Interne nu a precizat dacă vrea ca încălcarea ordinului de restricţie să fie pedepsită cu arestarea imediată a unei persoane pentru un anumit număr de zile sau dacă are în plan o altă măsură menită să îl oprească pe agresor.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, violente, ministerul de interne, ordin restrictie,
Dată publicare:
29-01-2018 18:27