Imagini scandaloase surprinse de un calator intr-un autobuz plin cu pasageri. "Un betiv vede in ceata, el nu vede deloc"

Dată publicare: 06-07-2016 18:15
Dată actualizare: 09-07-2016 07:59


Scene scandaloase surprinse de un calator, intr-un autobuz plin cu pasageri. In timp ce masina ruleaza pe un drum public, soferul nu se uita aproape deloc la sosea.

Este absorbit in intregime de telefonul mobil, pe care il tine in mana. Barbatul scrie mesaje si butoneaza aparatul, iar ca sa faca asta, manevreaza volanul cu cotul. In tot acest timp, pe langa autobuz trec camioane, iar marginea abrupta a drumului este aproape. Atat instructorii auto, cat si medicii, spun ca individul este un inconstient. Practic, un sofer care sta cu ochii in telefon este la fel de periculos ca unul care a urcat baut la volan.

Din cele doua minute, cat dureaza filmarea, este limpede ca acest sofer uita complet ca este la volan, iar de el depind niste calatori nevinovati. Pur si simplu este acaparat de telefon. Nu ridica ochii din ecran nici macar in curba, chit ca abia tine volanul.

Pe drumul plin de serpentine, cu o singura banda pe sens, vin din directia opusa mai multe camioane. Conducatorul auto este insa intr-o alta lume - cea a conversatiilor on-line.

Spre stupefactia generala, la un moment, ridica si cealalta mana de pe volan, ca sa isi deschida o aplicatie. Isi verifica WatsApp-ul, apoi pare ca intra putin si pe Facebook. Pret de 20 de secunde nu a ridicat deloc ochii spre drum.

Elvis Dasca, instructor auto: "Asta este inconstienta crasa! Daca ne uitam, are dispozitiv handsfree, deci nu vorbeste la telefon. Ori trimite mesaje, ori socializeaza. Oricum, atentia este diminuata total. Manevrarea volanului nu este constanta, mereu trage de el si corecteaza."

Filmul a fost facut public de politistul Marian Godina.

"Soferul transporta vreo 30 de persoane, dar se pare ca asta nu l-a impiedicat sa arate ce degete jucause si ce atentie distributiva are", a scris agentul.

Elvis Dasca, instructor auto: ''Pasagerii care au realizat ce se intampla ori nu au curajul sa vorbeasca, sa nu fie coborati, sau asta sa nu puna o frana sa-i adune intre scaune. Reactia pasagerilor nu este cea normala. Eu l-as fi admonestat rapid."

La randul lor, medicii sunt de parere ca gestul soferului este unul extrem de periculos si ca acesta putea sa provoace oricand o tragedie.

In primul rand, privind in aparatul mobil, campul vizual se reduce, iar privirea se indreapta cu precadere in jos.

"Eu uitandu-ma, ochii se concentreaza, campul vizual este micsorat. Aici vad in periferie, de aproape, pe cand daca ma uit vad bine degetul si vad aici, in periferie. Ganditi-va ca sunt 10 grade de o parte si de alta" - explica medicul.

Conf.dr. Camelia Bogdanici, specialist oftalmolog: "Pe de o parte, ochiul trebuie sa se acomodeze. Cand privesti aproape, ochii fac o miscare spre nas. Atunci cand ne concentram la aproape, campul vizual periferic se limiteaza foarte mult si nu mai vedem in periferie la fel de bine. Cand privim inainte, ochii au posibilitatea sa priveasca si de o parte si de alta."

Instructorii auto considera ca in anumite situatii un sofer care se uita la telefon in timpul condusului poate sa devina mai periculos decat unul beat.

Adrian Cascaval, manager scoala de soferi: "Un betiv vede macar in ceata, dar la telefon nu mai vezi deloc."

Potrivit legii, un sofer care foloseste celularul cat este la volan poate fi sanctionat cu doua puncte de amenda si alte doua puncte de penalizare.

In Statele Unite ale Americii, Australia, dar si in Europa, au fost derulate ample campanii, astfel incat soferii sa inteleaga de ce este periculos sa vorbeasca sau sa se joace la telefon in timp ce sunt la volan.


VIDEO PROTVPLUS.RO