La Vatican, în mesajul pascal, liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici a adresat un apel „celor care au responsabilitatea Naţiunilor”. I-a rugat să „asculte strigătul de pace al ucrainenilor”.

După ce a mărturisit că are mereu în minte privirile copiilor rămași orfani, Papa Francisc a criticat Rusia - fără să pronunțe numele țării - pentru că a târât Ucraina într-un conflict "crud şi lipsit de sens".

Să ne rugam pentru numeroasele victime ucrainene, milioanele de oameni strămutaţi, familiile dezbinate, bătrânii care au rămas singuri. Să ne gândim cum să eliminăm din noi spiritul lui Cain, care îl priveşte pe Abel nu ca pe un frate, ci ca pe un rival”, a transmis Papa Francisc.

Pe o vreme însorită, dar vântoasă, liderul Bisericii Catolice a oficiat slujba de Paste în fața a peste 50.000 de pelerini, o mulțime impresionantă cum nu s-a mai văzut la Vatican de dinainte de pandemie.

La finalul liturghiei de Paște din Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a rostit tradiționalul mesaj pascal "Urbi et Orbi" - către cetate și lume.

La slujba de înviere desfășurată în Bazilica Sfântul Petru, Suveranul Pontif a rostit Hristos a înviat și în limba ucraineană și i-a încurajat pe credincioși să vadă lumina plină de speranţă a zorilor, aşa cum au trăit-o femeile Evangheliei care au descoperit mormântul gol al lui Isus.

Creştini din întreaga lume au participat la slujba Paştelui catolic de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, oficiată de Patriarhul Latin al Ierusalimului.

Pentru prima dată în trei ani, turiştii şi pelerinii au putut participa la slujba de Paşte în cel mai sacru loc al creștinătății, după ce Israelul a avut graniţele închise din cauza pandemiei.

Și în Marea Britanie, catolicii, protestanții și anglicanii au celebrat învierea Mântuitorului. Din cauza problemelor de mobilitate, regina nu a participat la slujba tradițională oficiată la capela Saint George de la Windsor. Au fost în schimb prezenți mai mulți nepoți ai reginei, inclusiv prințul William, soția lui și cei doi copii mari mari ai cuplului, George și Charlotte. Suverana a marcat totuși sărbătoarea într-o capelă micuță din interiorul castelului Windsor.