Cat de usor poate sa dispara un gram de aur, atunci cand mergeti la amanet. Camera ascunsa


Ultimul update: Luni 28 Ianuarie 2013 07:07
Data publicarii: Vineri 25 Ianuarie 2013 20:05
Categorie: Stiri actuale

Stim cu totii ca traim vremuri tulburi, insa oricat ati fi de stramtorati fiti foarte precauti, daca vreti sa amanetati sau sa vindeti bijuterii.

Foarte multi dintre cei care se ocupa cu asa ceva profita de disperarea oamenilor si din start le ofera sume derizorii. Si, mai grav, au in general cantare defecte.

Experimentul nostru pleaca de la niste verighete din aur alb, pe care pretindem ca vrem sa le vindem sau amanetam, dupa caz. La inceput, stabilim greutatea lor exacta la directia regionala de metrologie - 15,83 grame.

Mult prea grele, dupa cum se dovedeste la o casa de amanet din zona Vitan. Aici aflam ca podoabele au 15 grame, cu aproape un gram mai putin. In lei asta inseamna ca suntem inselati din start cu 75 de lei. Dar sa nu credeti ca doamna din spatele tejghelei se lasa intimidata: "Daca va convine - bine, daca nu - nu".

Buni de pacalit suntem si la un amanet din Rahova. Aici, cele doua verighete pe care vrem sa le vindem "slabesc" brusc cu 33 de puncte. Aceiasi bani pierduti si acelasi cantar bine dosit, astfel incat sa nu fie zarit de cumparator. La 100 de lei gramul, pierdem 33 de lei.

In Piata Iancului ne apropiem cat de cat de realitate. Aici dispar doar 0,13 grame, adica putin peste 10 lei.

Specialistii de la metrologie confirma ca ori de care ori merg in controale, descopera nereguli.

Unica eroare agreata de specialisti este de plus, minus o zecimala. Adica 15,84 sau 15,82, fata de cele 15,83 de grame stabilite de cantarele din laboratoarele de control.

VIDEO PROTVPLUS.RO