Angajatii unei cafenele din Cluj, acuzati de rasism: "Ridicati-va de la masa, nu servim tiganii"

Ultima actualizare: 28-01-2013 07:07

Incident regretabil la Cluj. Angajatii unui local din oras sunt acuzati ca au refuzat sa serveasca cinci clienti, pe motiv ca ei nu primesc tigani.

Mai mult, spun cei pusi in aceasta situatie, chelnerii au lipit ostentativ un anunt in care au scris ca isi rezerva dreptul de a-si alege clientela.

Autoritatile considera ca avem de a face, in mod clar, cu o discriminare si precizeaza ca patronii restaurantelor pot refuza doar persoanele in stare de ebrietate sau scandalagiii.

Oamenii au intrat intr-o cafenea din centrul Clujului si s-au asezat linistiti la o masa. Dupa cateva momente, spun ei, chelnerita i-ar fi invitat sa plece.

Gabor Piti, client: "Dupa ce si-a aprins dansul o tigara, ne-a spus: 'Va rog sa va ridicati de la masa, ca nu servim tiganii'".

Clientii alungati sustin ca imediat ce au parasit localul, angajatii au lipit pe usa un afis prin care anuntau ca-si rezerva dreptul de a-si selecta clientela.

Gabor Catalina, clienta: "hartia nu a fost acolo cand am venit, ca daca era, nu mai veneam".

Gabor Lajos, client: "Am inteles ca vine un tigan beat sau nu are haine corespunzatoare sa intre intr-un bar. M-a jignit foarte tare. Nu ma jignesc ca sunt tigan, ca sunt tigan, dar nu sa-mi spuna cineva ca nu ma serveste".

Contactati de reporterii ProTV, angajatii barului au refuzat sa comenteze acest subiect delicat, insa autoritatile considera ca discutam despre un caz fllagrant de discriminare.

Legea le da dreptul operatorilor comerciali sa refuse doar persoanele aflate in stare de ebrietate sau scandalagiii. Atentie doar pe motive intemeiate si nicidecum etnice sau rasiale.

Autoritatile recunosc insa, ca multi patroni folosesc abuziv si ilegal anuntul prin care isi rezerva dreptul de a-si selecta clientela.

Potrivit statisticilor, cei din etnia roma dar si persoanele cu o alta orientare sexuala sunt in general desconsiderati de romani.

Autoritatile atrag atentia ca nu vorbim insa de discriminare acolo unde se impune un anumit tip de vestimentatie sau unde accesul se face doar pe baza de card de client.

In ultimul an, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, 14 persoane au reclamat faptul ca li s-a interzis accesul in diverse cluburi, restaurante sau magazine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO