Cat costa o sansa la viata in spitalele din Ialomita. Sefa centrului de transfuzii, acuzata ca vindea flacoane cu sange
Caz halucinant la Slobozia. Sefa centrului de transfuzii din oras si mai multe asistente sunt acuzate de fapte revoltatoare: vindeau flacoane cu sange unor pacienti, in timp ce alti suferinzi erau refuzati.
Anchetatorii vor sa vada daca nu din aceasta cauza au murit 7 persoane internate in spitalele din Ialomita. Printre acestea si o fetita de 13 ani.
Joi dimineata, procurorii au facut perchezitii de amploare la Centrul de Transfuzie Sanguina Ialomita. Anchetatorii au pornit intreaga ancheta dupa moartea suspecta a sapte pacienti. Rudele indoliate au sustinut ca angajatii centrului s-au plans ca nu au sange, dar flacoanele erau de fapt vandute pe sub mana. Totul era coorodant chiar de directoare: cine platea traia, cine nu, murea pe patul de spital.
Angajatele centrului de transfuzii nu aveau nici un fel de compasiune pentru cei suferinzi, refuzau sa furnizeze sange chiar si pentru pacientii aflati pe patul de moarte. In plus, vindeau sangele recoltat, pretul unei doze fiind intre 50 si 60 de lei.
Daca grupa sanguina era una rara, suma ceruta putea ajunge si la 150-200 de lei pentru un flacon. 9 persoane, directoarea centrului, asistente si medici sunt cercetate in acest caz pentru abuz in serviciu, inselaciune si incalcarea legii privind transfuzia de sange.
Daniela Dediu, procuror Parchetul de pe Langa Judecatoria Slobozia: "Practic, valorificau in interes personal sangele pe care il recoltau de la donatori. Oamenilor li se spunea ca sangele este contracost, desi legea specifica clar ca el este gratuit."
Procurorii cerceteaza acum si daca moartea celor sapte pacienti din Ialomita, printre care si o fetita de 13 ani, poate fi legata de acest scandal.
Daniela Dediu procuror Parchetul de pe Langa Judecatoria Slobozia: "Pentru a satisface nevoile de sange ale clientilor luau sangele care ar fi trebuit sa ajunga la pacineti internati in spitalele din Ialomita, multi aflandu-se chiar pe patul de moarte. Au existat sapte persoane care ar fi trebuit sa primeasca sange, dar nu li s-a dat si au decedat ulterior."
Adrian Berbece, manager Spitalul de Urgenta Slobozia: "Am avut de multe ori probleme cu centrul de tranfuzii, au existat cazuri de pacienti care au avut nevoie de sange si nu ni s-a furnizat sangele pentru ei".
Directoarea centrului si cinci asistente medicale au fost retinute.