Cat costa confortul in spitalele romanesti. Imagini din unitatile medicale cu "cazare" din Brasov, Bacau si Targu Jiu


Ultimul update: Joi 20 Martie 2014 00:28
Data publicarii: Luni 17 Martie 2014 20:06
Categorie: Stiri actuale

Sistemul de cazare in regim hotelier se extinde in spitalele de stat din Romania. Tot mai multi manageri de unitati sanitare amenajeaza saloane cu dotari speciale pentru pacientii dispusi sa plateasca pentru confort.

Asta chiar daca oamenii si-au achitat impozitele, iar tratamentul este decontat de Casa de Asigurari de Sanatate.

Cu o investitie de 240 de mii de euro maternitatea din Brasov a inaugurat 8 rezerve speciale. Pacientele sunt gata sa plateasca in plus doar ca sa scape de saloanele obisnuite, care spun ele, sunt deprimante.

"Oricum e un stres sa stai in spital, dupa operatie si asa... am ales sa beneficiez de conditii mai bune'", spune o pacienta.

Pentru un pat dintr-o rezerva de lux, pacientii vor plati 80 lei pe noapte. In cazul in care sederea lor depaseste 5 zile vor plati doar 50 lei, iar dupa 2 saptamani doar 30.

Incurajata de succes, conducerea spitalului brasovean a transformat si podul cladirii in spatiu de relaxare unde proaspetele mamici isi vor putea savura in liniste cafeaua.

Si Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu are cateva rezerve de lux in fiecare sectie, cu cel mult doua paturi fiecare. Saloanele sunt dotate cu dulapuri, televizor, frigider si au baie proprie, ca un hotel de trei stele. Pacientii nu mai mananca pe genunchi, la marginea patului, ci asezati omeneste la masa. Camerele "speciale" au cea mai mare cautare la ginecologie si pediatrie. Bolnavii platesc pentru ele 100 de lei pe noapte, in timp ce tratamentul este decontat de stat.

Fiecare sectie are de castigat cateva mii de euro pe an din... cazare.

La Spitalul judetean de urgenta din Bacau pretul rezervelor speciale este mai mic, intre 20 si 40 de lei pe zi.

In viitor, bolnavii vor putea opta si pentru un meniu imbunatatit. Acum costul portiilor nu trebuie sa depaseasca 8 lei pe zi, cat deconteaza statul.

VIDEO PROTVPLUS.RO