Cât a costat cel mai mare ton care a ajuns vreodată în România
Pieţele de pește din toată ţara au fost, joi, pline de clienţi, la fel şi restaurantele de profil.
Prima dezlegare la pește din postul Crăciunului i-a obligat pe patroni să-şi refacă stocurile cu pește şi fructe de mare, aduse din Grecia, Spania ori Franţa, iar pe chefii bucătari să gătească necontenit, pentru că cererea e mare.
Seabas sau dorada la pachet, un ton uriaş, făcut bucăţele de sushi, ori un păstrăv la cuptor, toate sunt pregătite pentru cele 14 zile cu dezlegare la pește din acest post.
Sashimi gătit în vin Porto, salată de alge şi avocado, ori un tartar de ton cu mango şi sos ponzu din citrice şi soia. Sunt doar câteva din preparatele gătite din cel mai mare ton care a ajuns vreodată în România.
Cântărește 250 de kilograme şi este nevoie de cel puţin 6 oameni pentru a-l ridica. A fost cumpărat direct din Barcelona şi a costat 5.000 de euro şi a fost adus aici joi dimineaţă. Bucătarii îl vor păstra proaspăt timp în care vor găti din el sushi, tartar, dar şi chevice.
Reporter: "Câte persoane se pot hrăni cu tonul acesta?"
Bucătar George Găitan: "Cel puţin 200 - 250 de persoane. De obicei lumea când îl vede vrea să-l mănânce şi crud mai ales proaspăt cum e acum''
Este numit black angusul marii pentru că e un ton roşu, iar carnea lui gătită corespunzător seamănă cu o vită în sange''
Un astfel de ton, ''bluefin'', ajunge de obicei din cele mai mari pieţe de peşte din Barcelona direct în Japonia, renumită pentru licitaţiile de ton roşu adevărat.
Sorin: ''Si japonezii sunt foarte stricţi, trebuie să fie ton roşu şi nu alta subspecie pentru că sunt vreo 8 specii''.
Un proseco rece însoţit de o burtă de somon, ori de un sibas, dorada şi ton gatite la abur şi afumate iar în final trasnformate într un cârnat de peste uşor picant recomandă şi chef Vlad, cel care conduce bucătăria acestui restaurant pescăresc. Aici se aduce peshte de două ori pe săptămână din Grecia şi Franţa. Se vinde întreg, filetat sau curăţat şi pentru acasă, dar se serveşte şi în restaurant.
Ploaia de gheaţă cade necontenit peste dorada roşie, crustacee ori midii, însă ne-au atras şi chifteluţele de peşte .
În restaurantele de fine dining meniurile sunt construite în funcţie de sezon, deci ţin cont şi de perioadele de post, dar şi de cretivitatea chef-ului bucătar.
Iar la felurile principale se aşează minuţios în jurul preparatului vedetă, în cazul acesta un salău pescuit din Dunăre, toate ingredientele căutate cu atenţie la furnizorii de produse româneşti.
Andrei Chelaru, chef bucătar: "E mai uşor să mergi la supermarket dar noi vrem să aducem clienţilor prospeţime şi asta e clar are un gust mai proaspăt cu cât e mai local, decât să aduci de la mii de km distanta''
Postul Crăciunului e unul permisiv şi le da credincioşilor posibilitatea să consume peste în 14 zile.