Castelul Banffy, reabilitat cu 20 de milioane de lei


Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Vineri 29 Septembrie 2017 12:56
Categorie: Stiri actuale

Mai puţin cunoscut decât fratele sau mai mare de la Bonţida, castelul Banffy de la Răscruci a primit 20 de milioane de lei de la Ministerul pentru Fonduri Europene că să fie reabilitat.

În tot acest timp, domeniul unde se desfăşoară festivalul Electric Castle a fost refăcut doar din donaţii, deşi proprietarii au cerut şi ei bani de la Guvern.

Supranumit Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Banffy de la Bonţida atrage în fiecare an sute de mii de tineri din toată lumea, la festivalul Electric Castle.

De reabilitarea construcţiei, aflată în paragină, se ocupă de câţiva ani o fundaţie din Cluj. Lucrările merg destul de greu pentru că sursele de finanţare sunt puţine.

Statul nu a alocat niciodată fonduri. În schimb, Ministerul pentru Fonduri Europene a repartizat 20 de milioane de lei pentru Castelul Banffy de la Răscruci - care anul trecut dacă a atras o mie de turişti.

Alin Iuga, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Cluj: „Turiştii vor veni mult mai mult decât până acum. Şi mai ales, noi când vom termina, în primii cinci ani intrarea va fi liberă." 

Castelul de la Răscruci este la 10 kilometri distanţă de fratele lui mai vestit. Imobilul a fost locuit în trecut de baronul Adam Banffy şi a fost folosit ca reşedinţa de vară.

Stilul neoclasic ecletic specific sec.XVIII-lea se rageseste şi acum în zilele noastre în construcţia castelului care, în curând, va prinde viaţă. Încăperile vor putea găzdui evenimente culturale, lansări de carte, expoziţii sau miniconcerte.

Autorităţile promit că lucrările de la Răscruci vor fi termiate în cel mult trei ani şi jumătate.

Localinică: Ar trebui renovat."

Localnic:O să vină oameni în comună."

Statul nu are cum să ajute şi Castelul Banffy de la Bonţida, pentru că acestea este în proprietea urmaşilor familiei de grofi.

Castelul Banffy, supranumit Versailles-ul Transilvaniei, va fi restaurat de arhitecți renumiți
Se intoarce viata intre zidurile cladirii principale a castelului Banffy din Bontida
VIDEO PROTVPLUS.RO