Casa Regala a Romaniei a refuzat sa comenteze declaratiile lui Traian Basescu. Ce spun politicienii

×
Codul embed a fost copiat

"Abdicarea Regelui Mihai, la 30 decembrie 1947, a fost un act de tradare a interesului national". Prin aceasta declaratie, presedintelui Romaniei a reusit sa provoace un val de indignare.

Potrivit Mediafax, care citeaza un post de televiziune, seful statului nu s-a limitat la atat. Basescu considera ca ultimul nostru monarh a fost "sluga la rusi".

Istoricii afirma ca presedintele a rostit un mare neadevar si ca plecarea lui Mihai I de pe tron a fost un rezultat al presiunilor sovietice.

Casa Regala a Romaniei a evitat cu diplomatie orice replica.

Presedintele Traian Basescu si-a spus punctul de vedere despre un moment controversat al istoriei noastre: abdicarea Regelui Mihai in 1947.

Citește și
Traian Basescu si Regele Mihai
Atac prezidential la Regele Mihai. Traian Basescu sustine ca abdicarea a fost "un act de TRADARE"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a declarat presedintele.

Seful statului nu s-a oprit aici. In viziunea sa regele este cel putin la fel de vinovat ca si maresalul Antonescu de deportarile evreilor si tiganilor.

"Pentru noi toti si pentru istorie Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Maresalul Antonescu era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam de toate pacatele?", a mai spus Traian Basescu.

Joi, reprezentantii Casei Regala a Romaniei au refuzat sa comenteze declaratiile lui Traian Basescu.

Pe de alta parte, istoricii sustin ca presedintele greseste.

"Asertiunea promovata de Traian Basescu este falsa din punct de vedere istoric. Lucrurile nu stau deloc asa. Regele Mihai niciodata nu a fost cu sovieticii. Dimpotriva, a fost singura si poate ultima reduta de aparare a democratiei romanesti", a precizat Adrian Cioroianu, istoric.

De altfel, chiar Regele a rememorat episodul plecarii de pe tron intr-un interviu acordat in iulie 2000 pentru ProTV.

Majestatea Sa povesteste ca a fost chemat la Bucuresti pe 29 decembrie 1947 de premierul pro-sovietic Petru Groza, care pregatise deja textul abdicarii.

"Mi-a pus sub nas o hartie. Am citit-o si i-am spus: "Trebuie sa ma reculeg putin, asta nu se poate asa, trebuie intrebat poporul roman", si-a amintit Regele Mihai momentul.

Petru Groza l-a amenintat atunci ca daca nu pleaca din tara peste 1.000 de studenti arestati vor fi ucisi.

Reactiile politicienilor au aparut imediat si cei mai multi sunt de parere ca seful statului a exagerat.

"Majestate, va scriu in numele tuturor romanilor, republicani sau monarhisti, care isi iubesc tara si isi respecta istoria. Ati fost jignit inca o data si am fost cu totii jigniti (...) In numele tuturor compatriotilor mei care ca respecta ca pe un simbol al istoriei noastre, va cer eu iertare", i-a transmis Crin Antonescu Regelui Mihai.

Doar Sergiu Nicolaescu ii face un repros regelui si inclina sa ii tina partea lui Traian Basescu.

"In momentul in care a abdicat a lasat tot poporul roman la dispozitia comunistilor. Dupa acest lucru, zeci de mii, poate sute de mii de romani au fost arestati si au murit in inchisori. Si asta in timp ce regele s-a dus si s-a casatorit. Nicio problema, dar sa nu devina un erou pentru abdicare", a declarat Sergiu Nicolaescu.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Presedintele Traian Basescu a trimis la Parlament proiectul de revizuire a Constitutiei
Presedintele Traian Basescu a trimis la Parlament proiectul de revizuire a Constitutiei

Inainte de a pleca la Bruxelles, in aceasta dimineata, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a trimis Parlamentului proiectul de revizuire a Constitutiei.

Atac prezidential la Regele Mihai. Traian Basescu sustine ca abdicarea a fost
Atac prezidential la Regele Mihai. Traian Basescu sustine ca abdicarea a fost "un act de TRADARE"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.