Casa Poporului a fost estimata la peste 2 miliarde de euro si are oficial un stapan. "Intrebarea este cat ne vine impozitul?"

Ultimul update: Duminica 21 Februarie 2016 07:05
Data publicarii: Joi 18 Februarie 2016 19:20
Categorie: Actualitate

La 26 de ani de la revolutie, Casa Poporului are in sfarsit un stapan. Camera Deputatilor a devenit in acte administratorul oficial al Palatului Parlamentului si va hotari de acum inainte daca si ce lucrari de investitii se vor face in interior.

Alesii nu si-au insusit cladirea inainte de a-i calcula si valoarea estimata la peste 2 miliarde de euro. Decizia vine chiar in plin scandal cu familia Ancai Petrescu unul dintre arhitectii palatului, care pretinde ca i se cuvin bani obtinuti din valorificarea imaginii cladirii.

Timp de trei ani, sefii deputatilor au incercat sa recupereze ce s-a mai pastrat din evidentele contabile ale Palatului Parlamentului din anii '90. In plus au adunat toate sumele investite de-a lungul timpului in constructie. Asa le-a rezultat valoarea de 5 miliarde 200 de milioane de lei. Cele 31 de hectare ale cladirii au fost evaluate la 4 miliarde 100 de milioane de lei.

Ovidiu Iane, deputat PNL "Primaria sectorului 5 va deveni una dintre cele mai bogate si intrebarea va fi cat ne va veni impozitul."

Cea mai scumpa cladire din lumea este Moscheea Masjid al-Haram de la Mecca, evaluata la 100 de miliarde de dolari. Parlamentul din Australia costa doar 1 miliard de dolari, iar un complex turistic din Singapore ar fi de cinci ori mai scump.

Casa Poporului poate fi vizitata de acum printr-un tur virtual. Pretul unei plimbari printre parlamentari

Nicolae Mircovici, deputat: "Pana acum, administrator de facto era Camera Deputatilor, de iure nu prea era un astfel de administrator. Prin aceasta legea s-a stabilit un administrator legal al Casei, Camera Deputatilor."

Alesii spera sa faca rost de bani pentru Casa Poporului din vanzarea unor materiale de constructii ramase din anii 1990, in valoare de 160 de milioane de lei, respectiv cateva camioane cu faianta, cristale si ornamente pentru lustre sau manere de alama pentru usile monumentale, pe care acum ar vrea sa le vanda la fier vechi.

Florin Iordache, deputat PSD: "Noi discutam despre finalizarea investitiei care va putea intra intr-un anumit circuit. Exista aceasta intentie din 2007, s-a tergiversate, lucrurile au trenat, nici lucrarile nu erau finalizate."

Dupa ce vor face receptia lucrarilor, deputatii vor sa faca intabularea si cadastrul cladirii, inregistrata pana acum pe numele Statului Roman. Costurile pentru aceste masuratori ar putea ajunge la cateva sute de mii de euro.

Cornel Paunescu, presedinte Uniunea geodezilor din Romania: "Metoda de masurare ar fi foarte dificila pentru fiecare incapere in parte, dar nu imposibila. Trebuie vazut mai intai ce suprafata reala are fiecare incapere in parte. Eu estimez ca ar fi intre 400 si 500 de mii de metri patrati. Daca e sa facem o comparatie, un apartament cu doua camera in Bucuresti e de 300-400 de lei pe piata."

Familia unuia dintre arhitectii Casei Poporului, Anca Petrescu, nu a vrut sa comenteze decizia alesilor. Printr-o firma de avocatura, urmasii acesteia au instiintat parlamentul ca ii vor da in judecata pe alesi daca nu le plateasc drepturi de imagine, atat timp cat au inregistrat la OSIM brevetul de inventie asupra Palatului Parlamentului

Parlamentarii cauta locuri speciale in Casa Poporului, unde sa poata fuma. Deputat:

Parlamentarii cauta locuri speciale in Casa Poporului, unde sa poata fuma. Deputat: "Daca au votat ca fraierii legea"

accident timis

Accident grav în Timiș. Zece persoane au fost transportate la spital

Protest la Iași. Manifestanții i-au cerut demisia lui Tudorel Toader

Obiceiul românilor de a arunca resturi pe geam a umplut de gunoi cea mai aglomerată șosea

Andrei Gheorghe a fost incinerat. Prietenii și apropiații și-au luat rămas bun

Băsescu, în Republica Moldova, la semnarea Declaraţiei simbolice de Unire

Ora Pământului 2018. Iluminat întrerupt la Cotroceni și la Guvern

avion etidad airways

Un avion Boeing 777 a aterizat de urgență, pe Aeroportul Otopeni

Fetiță de 12 ani din Buzău, lovită de o mașină în timp ce trecea strada

Traficanţii comorilor dacice de la Sarmizegetusa scapă de pedepse. Pagubă de 1,4 milioane euro

Captură impresionantă de heroină la frontieră. Unde o ascunseră 2 bulgari

Un camion care transporta 23 de tone de bere a derapat, la Târgu Neamț

Infotrafic. Starea drumurilor: acces restricționat pe 2 drumuri naționale. Lista zborurilor și trenurilor anulate