Cartel Alfa cere Guvernului retragerea proiectului vaccinării obligatorii. „Inițiativa reprezintă o acțiune dictatorială”

Ultima actualizare: 28-09-2021 13:45
Cartel Alfa cere Guvernului retragerea proiectului vaccinării obligatorie. „Inițiativa reprezintă o acțiune dictatorială”
Agerpres

Cartel Alfa cere „cu fermitate” retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie. Confederația sindicală consideră că acestea încalcă prevederile Codului Muncii.

Guvernul a pregătit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private. Executivul va impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.

În plus, prevederile proiectelor de lege ale Guvernului pun în seama salariaților costurile de testare, explică CNS Cartel Alfa, într-un comunicat.

Confederația sindicală solicită „de urgență” retragerea acestui proiect, expunând o serie de motive.

„Inițiativa reprezintă o acțiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin amenințare și șantaj. Este o acțiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul și sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;

Este o acțiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente și contradictorii; de exemplu:
• organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanțare și mască,
• congrese de 5.000 persoane în spații interioare fără mască și distanțare,
• măsluirea/ascunderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,
• ignorarea vocii experților; un model de comportament sfidător al decidenților (câți parlamentari au certificat verde, de exemplu?);
• în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost și sunt restricționate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea;
- Nu ține cont de legislația muncii, care prevede că sănătatea și securitatea în muncă intră în sarcina și obligația angajatorului, acest aspect cuprinzând și costurile; măsurile propuse reprezintă în același timp o reducere a dreptului constituțional la muncă”
a transmis Cartel Alfa.

Sindicaliștii precizează că susțin vaccinarea la cerere, „așa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare și, în general, printr-o politică de transparență și comportament adecvat la nivel de decidenți, nu prin măsuri dictatoriale!”

În afară de testarea care să fie suportată de angajator, CNS cartel Alfa cere ca aceasta să se facă numai dacă angajatul prezintă simptome de îmbolnăvire.

„Este necesar ca testarea periodică să se facă pe cheltuiala angajatorului și numai în cazul constatării existenței simptomelor.
Considerăm că responsabilitatea situației actuale din România (neîncrederea populației și escaladarea crizei sanitare cu toate consecințele sale economice și sociale) revine exclusiv guvernului actual!
În concluzie solicităm retragerea urgentă a proiectelor de lege in vederea modificării lor.”

Reprezentanții CNS Cartel Alfa cer și ca ca „trei reprezentanți ai confederațiilor sindicale si trei ai confederațiilor patronale să facă de drept parte din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO