ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.
Agenții au fost atacați cu o armă albă de una dintre cele trei calăuze ale grupării. Agresorul a reușit să fugă, dar a fost prins după câteva ore. Opt migranți au fost reținuți în timpul operațiunii în care s-au tras și mai multe focuri de armă.
Cei doi agenți au fost răniți în timpul unei operațiuni de prindere a unei rețele de migranți, organizată în zona unui spațiu de servicii de pe autostrada A1, care merge de la Lugoj spre Timișoara. La misiune participau o echipă de intevenție cu un autoturism și 3 polițiști de frontieră. Aceștia supravegheau o parcare de camioane, unde existau informații ca un grup de cel puțin 7 migranți și 3 călăuze se vor urca ilegal în vehiculele de transport marfă.
Surprinși în zonă, migranții nu s-au opus reținerii, dar una dintre căluze i-a atacat pe polițiști cu o armă albă. Ulterior atacului, două dintre călăuze au reușit să fugă.
Angajat al spațiului de servicii: „Or anunțat că imigranții au blocat tirurile pe aici. A venit Poliția de Frontieră și na... Ăștia or atacat pe polițiști și i-o tăiat. Unul mușcat, unul tăiat, în fine... S-au tras focuri de armă”.
Poliția de Frontieră a comunicat că în timpul operațiunii de capturare a migranților s-au tras 13 gloanțe. Persoanele reținute - din Nepal, Siria și Congo - au fost interogate și percheziționate în parcarea de pe autostradă, apoi urcate în dube și duse la audieri.
Mihaela Leș, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră Timiș: „Sunt legale pe teritoriul României. În sensul că au intrat pe baza unei vize de muncă”.
Un detașament de jandarmi, dar și polițiști au fost trimiși pentru a ajuta la prinderea călăuzelor fugare.
Doi dintre migranți sunt în continuare căutați de către polițiști cu ajutorul unei drone dar și câini de urmă.
După câteva ore de căutări, în jurul prânzului, o dronă cu cameră cu termoviziune a identifcat pe câmp, în zona autostrăzii, o femeie.
Pentru prinderea fugarilor, polițiștii au cerut și sprijnul unui elicopter. Au fost controlate și remorcile camioanelor parcate în zonă.
Parcarea unde polițiștii de frontieră au fost răniti de călăuze este folosită frecvent de migranți pentru a se urca în camioanele de marfă. Acum o săptămână, aici au fost decoperiți într-o remorcă opt aduți și doi copii din Nepal și Sri Lanka.
Ce doi polițiști care au fost răniți acum au leziuni unul la umăr și celălalt la picior. Doctorii au transmis că nu au rămas internați.
Individul a fost prins în Timișoara. La operațiunea de capturare au fost folosite inclusiv aparate cu termoviziune, pentru că era posibil ca individul să se ascundă în acest câmp, unde vegetaţia este deja crescută și era foarte greu de observat cu ochiul liber, mai ales că vorbim de o suprafaţă mare.
De altfel, aceasta este metoda folosite de fugari - pândesc parcarea de pe acel dâmb, de unde au vizibilitate bună.
Când se asigură că tirul sau camionul este parcat şi şoferul adormit, se strecoară la adăpostul întunericului, lângă compartimentele de marfă.
Taie cu atenție sigiliul vamal, apoi migranții se ascund în camion. Rămasă afară, călăuza lipește sigiliul, astfel încât să nu trezească suspiciuni la frontieră.
În acest mod, migranții speră să ajungă fără probleme în vestul Europei, unde ar avea salarii mai mari decât primesc la noi în țară.