Care este cea mai ieftină și sănătoasă alternativă pentru înlocuirea uleiului. Recomandarea specialiștilor
În vreme ce preţul uleiului de floarea soarelui, îi sperie pe oameni, bucătarii şi nutrionistii ne recomandă să nu uităm de untura de porc, mai ieftină, dar şi mai sănătoasă.
Și, spun cei care gătesc constant cu aşa ceva, mâncarea este mai gustoasă. Alternative ceva mai scumpe, sunt untura de raţă, de gâscă, sau uleiul de răpiță, şi cel de palmier.
Untura este o alternativă mai ieftină . O găsiţi în magazine sau la târguri. 450 de grame costă între 7 şi 10 lei. În stare lichidă după ce este încălzită are mai mult de un litru.
Şi bine ar fi dacă ne facem singuri untura acasă.
Gină Bradea, Vlogger Mâncare: "Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă gramise, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu 4 persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile".
Grăsimea din carne de porc este o grăsime bună pentru că poate fi procesată uşor de către organism. În plus, 3 linguri de untură au 1000 de unităţi de vitamina D, foarte bună pentru sistemul imunitar. Celălalte tipuri de grăsime, mai ales la preparare termică, dezvoltă compuşi cu toxicitate foarte mare
În piață, un kilogram de slănină de porc costa între cinci și opt lei.
Femeie: ”Cartofii prăjiți în untura au gust bun".
Bărbat: "Untura nu mi-am făcut singur pentru că o face sora mea. Folosesc untura și la fasole și la varză și la cartofi prăjiți. Recomand. Nu vă mai bateți pe ulei, mai bine cumpărați untură".
Găsiţi desigur şi untura de mangaliță, de raţă sau de gâscă.
Și bucătarii gătesc cu untură.
Radu Dumitrescu, Chef: "Poți să faci mâncare cu unt, poți să faci mâncare cu untură. Avem paradoxul francez care ne spune că dacă gătim cu puțin unt nu înseamnă că ne vom îngrăşa. Orice grăsime e periculoasă, doar că uleiul de floarea soarelui e o chestie procesată, nu țoată lumea gătește cu ulei de floarea soarelui extravingin și presat la rece, în schimb untura este mult mai naturală. Important e să păstrăm proporțiile. Cât despre gust, e important ce pui în mâncare, poți să pui cel mai bun ulei, dar dacă nu pui ingredientele corecte nu o să iasă nimic gustos".
Ca variante sănătoase avem uleiul de măsline, de rapiță sau din sâmburi de struguri ori dovleac. Toate aceste sortimente sunt însă mai scumpe ca uleiul floarea soarelui.