CAMERA DE SUPRAVEGHERE. Momentul impactului dintre tren si masina in care au murit 11 oameni la Iasi
11 oameni, printre care si doi copii, au platit cu viata ignoranta unui sofer, dar si nepasarea autoritatilor. Acesta este acum bilantul accidentului din judetul Iasi, unde un tren a spulberat autoturismul in care erau inghesuite toate aceste victime.
Soferul a riscat si a traversat calea ferata in momentul in care se apropia o garnitura. Imaginile socante ale impactului au fost surprinse de o camera de supraveghere.
Desi la aceasta trecere de cale ferata s-au produs in timp numeroase accidente, autoritatile n-au venit cu nicio solutie.
Si lista neagra continua. 11 suflete au pierit - noua tineri cu varste pana in 30 de ani si doi copii.Niciunul nu a avut nicio sansa de supravietuire in urma impactului cu trenul.
O camera de supraveghere a surprins intregul accident. Mai intai se vede un microbuz alb care trece la limita. In spatele lui se afla si masina plina cu oameni care a trecut fara sa se asigure. In secunda urmatoare are loc impactul, iar pe imagini se vede un nor mare alb.
In familiile celor care au pierit durerea este uriasa.
O femeie abia daca mai are glas sa-si strige disperarea. Si-a pierdut aproape toata familia. I-au murit baiatul de 14 ani, fata de 23 de ani, ginerele si un nepot de numai patru anisori.
Maria Lupu: "Toti patru s-au dus... Atatea persoane sa imi ia Dumnezeu din casa mea... Nu m-am asteptat".
Cateva case mai incolo o vecina isi plange fratele mort in accident. Aflata in masina care a reusit sa treaca inainte de venirea trenului, ea a privit cu groaza cum garnitura striveste masina in care era tanarul de 23 de ani.
Ioana Bacu, sora unei victime: "Eram in prima masina. Era sa ne prinda si pe noi si pe urma am vazut cum pe a doua masina o taraia trenul si am coborat. Eu am scapat, dar fratele meu a murit".
Cu totii plecau sa isi castige painea la cules de struguri. Asa au ajuns sa il roage pe sofer sa ii duca pana la locul de munca. S-au urcat mai multi decat avea voie sa transporte.
A fost de ajuns ca soferul sa nu fie atent o fractiune de secunda. Trenul care circula cu 80 de kilometri la ora a spulberat masina.
"Nu-l mai lasam sa plece daca stiam. A scos masina de aici si a plecat. Era sofer bun, a facut si Italia, are doi copii", a spus mama soferului.
Legea spune ca soferii trebuie sa opreasca si sa se asigure la trecerile de cale ferata semnalizate cu crucea Sf. Andrei. In cazul de fata, vegetatia de-a lungul sinei este destul de inalta, insa orice sofer se uita in stanga si dreapta, nu are cum sa rateze trenul, deoarece vizibilitatea este destul de buna.
Trecerea de cale ferata unde au murit cei 11 oameni este un loc cunoscut pentru accidente. O alta familie a pierit aici acum cateva luni, in imprejurari similare.
Dincolo de vina soferilor, nici autoritatile nu au luat masuri, iar acum isi paseaza responsabilitatea. Politia Rutiera a cerut sa fie montata o bariera ori sa fie inchis drumul, dar primaria nu a fost de acord.
Florin Antohi, purtator de cuvant Primaria Miroslava, Iasi: "Primaria Miroslava nu are de ce sa inchida acest drum, pentru ca aici sunt proprietati ale oamenilor din Uricani, care trebuie sa aiba acces la ele".
Cei de la CFR spun ca montarea unei bariere este costisitoare: 150.000 de euro. Asa ca in aceste moment doar procurorii ar putea veni cu o solutie.
Vasile Chifan, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi: "Parerea mea e ca acel drum trebuie inchis, pentru ca nu are utilitate".
Toti cei 11 oameni morti in accident vor fi inmormantati miercuri.