Bunica din Călărași a decedat după ce a aflat că nepoțica ei a murit. Copila ar fi făcut toxiinfecție alimentară de Florii
Mare durere pentru o familie din Călărași. O fetiță de patru ani și bunica ei, au murit, după ce spun apropiații, au mâncat pește congelat făcut la grătar.
Bunicul este și el la spital, cu simptome digestive, iar responsabilii au început o anchetă.
Magazinul din care a fost cumpărat peștele a fost închis pentru 30 de zile, iar proprietarul, amendat cu 20.000 de lei.
După masa de Florii, fetița în vârstă de 4 ani s-a simțit rău toată noaptea. Când a sosit ambulanța, era inconștientă.
Manager SAJ Călărași: „Au recurs la protocolul de resuscitare. A fost chemat la întâmpinare medic de la Călărași și a fost preluat și au mers cu manevre în curs până la spitalul Călărași".
Medicii de la urgență au continuat manevrele, încercând să o salveze.
Viorica Gheorghiță, Medic șef UPU SJU Călărași: „Noi am încercat disperați să readucem la viață, din păcate a fost mult prea târziu pentru acest copilaș. Era un copil sănătos aparent. A durat peste 2 ore. A fost o resuscitare care a fost dusă la limită. Nu a reacționat pe perioada resuscitării”.
La câteva ore distanță, ambulanța a fost din nou solicitată, de această dată pentru bunicii fetiței, care au fost aduși la spitalul din Oltenița. Starea femeii în vârstă de 60 de ani, care avea și probleme cardiace, s-a agravat. Inima ei a cedat când a aflat că nepoata a murit.
Postivan, șeful secției ATI Spitalul Oltenița: „Au venit somnolenți, femeia mai grav, a intrat în stop, a revenit de câteva ori, dar după o oră și jumătate a decedat".
10 persoane, 4 copii și 6 adulți, au participat la masa de Florii, unde au mâncat pește, dar și ceafă de porc, mici, cârnați și gogoși. Oamenii cred că de vină pentru toxiinfecția alimentară care ar fi de la peștele - macrou congelat cumpărat de la magazinul din sat.
Medicii spun că peștele poate fi periculos, mai ales dacă nu e pregătit corespunzător.
Radu Țincu, medic primar toxicologie: „În mod normal, mare parte din bacterii sunt inactivate prin fierbere. Cel mai probabil o pregătire necorespunzătoare termică duce la persistența acestor microorganisme. E posibil ca bacteriile să fi fost distruse, însă toxinele conținute de ele să fie încă persistente și mare parte din aceste toxine nu sunt inactivate prin fierbere. Se poate lua în calcul și expunerea și contaminarea peștelui cu o serie de substanțe chimice. Ele nu sunt distruse prin încălzire, fiind termostabile”.
Inspectorii direcției sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor au ridicat probe atât din magazinul de unde familia a cumpărat peștele, dar și din locuința lor. Conform primelor informații, în frigider au fost găsite, pe lângă pește și carne preparată la grătar cu o zi înainte și mezeluri expirate. Toate probele alimentare care au fost ridicate vor fi analizate în laborator.
Procurorii din Călărași au deschis un dosar penal. Vor stabili cauza deceselor când se vor încheia cercetările polițiștilor, analizele probelor alimentare și necropsiile victimelor.