Un mic sat din Transilvania găzduiește cercetași din întreaga lume. Ce au descoperit aici


Ultimul update: Miercuri 13 Noiembrie 2019 09:46
Data publicarii: Miercuri 13 Noiembrie 2019 07:46
Categorie: Stiri actuale

A face bine celor din jur fără să aștepți vreo răsplată pare un lucru rar, desprins parcă din poveștile bunicilor.

Lucrurile se schimbă, însă, într-un mic sat din Sibiu. Aici, cercetași veniți din toate colțurile lumii îi învață pe cei mici că, în ciuda diferențelor, pasiunile comune, joaca și munca în echipă reușesc să ne unească și să aducă bucurie în orice comunitate.

Voluntarii au preluat fosta casă parohială săsească, pe care au renovat-o şi acolo își desfăşoară fiecare activitate.

Atelierul de olărit este de departe cea mai mare atracție pentru cei mici. Alături de un olar profesionist, copiii descoperă acest meșteșug tradițional.

Andra are 11 ani și deja a terminat primul vas.

Fată: „E un pic mai greu până te pricepi și după ce înveți o să fie mai ușor. Îmi place că e distractiv să te joci cu acest lut."

Cercetașii și voluntarii centrului fac din lut adevărate minunății. Aceste vase ajung să fie vândute apoi în târgurile de profil, iar banii sunt reinvestiți în gospodăria centrului.

Cercetaș: „Am dat libertatea voluntarilor care vin să-și descopere și dezvolte creativitatea și ingeniozitatea prin diferite modele. Acestea sunt realizate de voluntari."

Tituoan are 23 de ani și a venit din Franța, iar de 2 ani face de toate: este ba bucătar, ba ceasornicar sau de serviciu în turnul Bisercii Evanghelice.

Cercetaș: „Am învățat apoi din toate activitățile cu cei mici, viața din sat, lucruri folositoare și de acum încolo. Nu-mi plac orașele mari, așa că acest sat mic e minunat."

Bryan este cercetaș de la 7 ani, iar acasă, în Costa Rica, este pompier. E îndrăgostit de viața din micul sat și plănuiește să stea cel puțin un an și jumătate.

Cercetaș: „Toate aceste lucruri minunate despre meșteșuguri, despre olărit, cum să fac pâinea, cum să lucrez cu fierul încins. Toată lumea de aici a venit cu meseria lui."

Cercetașii din Nocrich se ghidează după câteva reguli simple, respectate cu sfințenie și de sașii care odinioară trăiau în acest sat.

Nadia Codreanu, coordonator Centru Cercetășesc Nocrich:„Cercetașii ca și mișcare educațională, în orice comunitate ar ajunge, au datoria de a lăsa ceva mai bun, de a face ceva și a lăsa ceva în urmă. Sunt comunități diferite și destul de separate, pe care noi în curtea noastră le aducem împreună."

Centrul de la Nocrich găzduiește în fiecare an peste 50 de tineri străini. Reprezintă o formă de educație non-formală pentru tineri, unde sunt promovate spiritul de aventură, pacea și toleranța.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Spectacol impresionant de lumini la Târgu Jiu. „Peste 5.000 de gulguțe”
Imagini inedite cu Ducesa Kate într-un cort făcut din beţe şi frunze. GALERIE FOTO
Festivalul Luminii, la Cluj. Lupte medievale cu arme în flăcări
VIDEO PROTVPLUS.RO