Bucureștiul, invadat de țânțari cu West Nile. Boala nu are tratament și nici vaccin. Recomandările specialiștilor
Temperaturile ridicate, urmate de ploi în rafale, favorizează apariția mai multor boli, printre care și infecția West Nile. Este avertismentul specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică, după ce în București a apărut primul caz.
La rândul lor, cercetătorii de la Cantacuzino au descoperit tânțari care transmit acest virus în 4 sectoare ale capitalei.
Drept urmare, Primăria Capitalei a intensificat tratamentele de stârpire a insectelor în tot orașul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bărbatul infectat cu West Nile este internat în Spitalul Victor Babeș, iar medicii spun că starea lui este bună.
Dr. Simin Florescu: ”De obicei sunt semne ușoare, febră, dureri de cap, eventual amețeli sau dureri musculare, pasagere și atât. În foarte puține cazuri ajung să facă encefalită și meningită când ajung la spital”.
Bărbatul este din Sectorul 5 al Capitalei, dar este posibil să fost înțepat în altă parte a orașului.
Experții de la Institutul Cantacuzino au găsit țânțari responsabili pentru transmiterea virusului West Nile în 4 sectoare din capitală.
Dr. Liviu Prioteasa, cercetator științific Institutul Cantacuzino: ”Până la acestă dată s-au identificat 18 probele pozitive pentru virus - probe de țânțari. Și arată o rată minimă de infecție de 4,75 la mie, semnificativ crescută față de alți ani”.
Ce recomandă specialiștii în sănătate
Din această cauză au fost intensificate tratamentele împotriva țânțarilor.
Aurelian Pintiliescu, biolog: ”Nu se schimbă neapărat schema de tratament, doar că se intervine mai concentrat pe zonele respective. Temperaturile crescute fac ca insectele să simta un disconfort și intensifică activitatea de căutare a gazdei, pe căldurile astea undeva la săptămână iese o nouă generație de țânțari”.
Pentru că nu există un tratament specific infecției și nici vaccin, specialiștii ne recomandă să ne protejăm împotriva țânțarilor.
Pe lângă binecunoscutele spray-uri, în farmacii există o serie de accesorii împotriva țânțarilor. Cum sunt brățări care conțin uleiuri obținute din plante aromatice. De pildă, citronella. În plus, mai sunt plasturi. Atenție, însă, aceștia trebuie aplicați pe haine, nu direct pe piele.
În plus, cei de la Institutul Național de Sănătate Publică recomandă utilizarea insecticidelor în locuință sau în jurul locuinței, montarea plaselor de protecție la geamuri, desecarea bălților de apă de lângă gospodărie, îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer.