Botezul cailor. Tradiții și exemplare frumoase în Prahova, dosare penale în Dâmbovița

Ultima actualizare: 06-01-2020 17:51

Botezul cailor, o tradiție respectată în Prahova, la Pietroșani, a adunat luni pe islaz sute de curioși din toată țara.

Proprietarii și-au gătit cu sârg animalele, astfel că pe maidan au defilat armăsari și iepe cu coame împletite și zurgălăi.

Preotul a stropit caii cu apă sfințită, ca să fie sănătoși tot anul și să-i poată ajuta pe stăpâni. La Mogoșești, în Dâmbovița, același obicei s-a lăsat cu dosar penal, pentru că participanții și-au supus animalele la cazne, ca să arate ce puternice sunt.

Aglomerație mare la Pietroșani

 

 

Un ger de crapă pietrele și troiene de zăpadă - asta așteptau oamenii sosiți de Bobotează la Pietroșani, dar n-a fost să fie. Totuși, s-au încălzit cu țuică, tot potrivit tradiției.

Pe islaz, aglomerație mare. Caii, care mai de care mai arătoși, așteptau sfântul botez.

Proprietar de cai: „Acuma, sincer să fiu, de plăcere o creștem, nu mai muncim cu ei, nu mai sunt chinuiți cum erau odată la muncile câmpului. Mai de plăcere, de agrement. Atât”.

Ion, proprietar de cai: „Eu am venit cu cel mai bun prieten al meu, Marcel. Are șapte ani calul, e prea frumos. Și noi mergem la frizer, ne îmbrăcăm, trebuie îmbrăcat și el”.

Însă toate privirile curioșilor au fost atrase de o pereche de cai, împodobiți cu hamuri făcute special pe comandă. Un astfel de exemplar costă peste 10 mii de euro.

Florin, proprietarul cailor: „Îî folosim la frumusețe. Îi mai închiriem la nunți... Doar atât. Trăsura este adusă din Anglia”.

Dosare penale în Dâmbovița

 

În schimb la Mogoșești, în județul Dâmbovița, câțiva proprietari de cai și-au chinuit animalele.

Polițiștii au deschis dosar penal în acest caz și i-au chemat pe indivizi la audieri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO