Bogdan Gigina a fost inmormantat. Marturia unui coleg: "Ploua, trebuia sa se retraga. Cine avea curaj sa-i spuna lui Oprea?"
Bogdan Gigina, politistul de la Brigada Rutiera care a murit in misiune marti seara, cand a cazut intr-o groapa in timp ce insotea coloana oficiala a ministrului de interne, a fost inmormantat.
In timp ce familia si colegii il plang in tacere, procurorii continua ancheta in rem, deschisa pentru ucidere din culpa. Vineri, premierul a fost intrebat despre acest caz controversat, dar a refuzat sa comenteze.
Zeci de masini si motociclete de politie si pompieri au facut parte din cortegiul care l-a condus pe Bogdan Gigina pe ultimul drum. Colegii lui i-au adus un ultim omagiu, iar pe drumul catre cimitirul Ghencea, poltiistii aflati in posturi la dirijare, l-au salutat.
Bogdan avea 28 de ani si a murit in misiunea pe care o avea de indeplinit in seara de 20 octombrie. In acea seara fatala, conducea coloana oficiala a ministrului de interne, cel care i-a acordat post mortem gradul de ofiter.
Bogdan, un baiat vesel, care venea la serviciu cu zambetul pe buze, lucra de 8 ani in politie. S-a ambitionat sa ajunga printre colegii lui motociclisti, dupa ce a slabit 30 de kilograme, si a reusit. Ascensiunea lui s-a oprit brusc marti seara.
Rude si prieteni, cu totii si-au luat la revedere astazi de la Bogdan. A ramas acum ca procurorii bucuresteni sa faca o ancheta care sa stabileasca cine sunt vinovati pentru moartea lui.
Procurorii au precizat ca: "In situatia in care vor rezulta indicii care sa atraga o alta competenta, se va proceda in conformitate cu dispozitiile legale incidente."
Adica, daca trebuie sa fie audiat si ministrul de interne, atunci dosarul va ajunge la parchetul general. Si asta pentru ca situatia este complicata. Marti seara, Bogdan il escorta pe ministrul de interne, Gabriel Oprea. Se grabeau spre o destinatie ramasa necunoscuta. Anhetatorii trebuie sa stabileasca daca vicepremierul folosea legal coloana oficiala, dar si daca politistul a fost presat sa mearga mult prea repede prin ploaie si intuneric.
„Baiatul asta trebuia sa iasa in teren cat a fost uscat, chiar daca era frig, dar cand a inceput ploaia trebuia sa dea dispozitie sa se retraga, sa retraga motocicleta la baza. Dar are cineva curajul sa ii spuna domnului cu interesul national, respectiv domnul Oprea ca nu are politisti sa ii asigure coloana oficiala? Nu are nimeni curaj”, spune un politist.
Deplasarea unei coloane asemanatoare, in aceeasi seara, pe acelasi traseu pe care ar fi mers si Gabriel Oprea, arata cat de aglomerat era traficul si cat de redusa vizibilitatea. Si in acest caz, motociclistul vine pe linia de tramvai in viteza, opreste in intersectie si ajuta coloana oficiala sa treaca, pornind din nou dupa ea.
Procurorii trebuie sa stabileasca si legalitatea folosirii coloanei oficiale de catre ministrul de interne. Conform legii, ministrii pot primi insotiri de la politie atunci cand au o situatie de urgenta. Un politist care a lucrat la Brigada Rutiera spune ca Gabriel Oprea folosea des echipajele politiei.
"Dansul merge numai cu coloana oficiala,ca pleaca dimineata acasa, ca se duce seara acasa, ca se duce la nu stiu ce intrevedere de partid in interesul national, dansul cere tot timpul coloana. De ceva vreme, de 2 ani incoace, politia rutiera nu mai lucreaza in interesul cetateanului de rand. 80 la suta din programul unui politist rutier consta in aqsigurarea coloanelor oficiale.Se face abuz de treaba asta", mai spune un politist, sub protectia anonimatului.
Premierul Victor Ponta a invocat la sedinta de guvern problemele de infrastructura care provoaca tragedii
Patru organizatii neguvernamentale i-au cerut demisia ministrului de interne si vicepremierului Gabriel Oprea pentru incercarea de ascunde faptul ca politistul accidentat mortal se afla in coloana sa oficiala.