Blocaj in instantele din toata tara, vineri, dupa ce grefierii au iesit la protest. Propunerile Ministerului Justitiei

07-10-2016 13:14

Este blocaj in instantele din toata tara, in urma unui protest spontan al grefierilor. Sute de oameni au iesit in fata Ministerului Justitiei si cer salarii mai mari si conditii decente de munca.

Cu vuvuzele in mana, sute de grefieri au parasit vineri salile de judecata si, timp de 3 ore, au organizat un protest, astfel incat activitatea instantelor a fost partial blocata. "Muncim, alaturi de sobolani si gandaci", s-au plans acestia, care au cerut si salarii mai mari. Tensiunea din sistemul de Justitie a crescut si dupa ce ministrul de resort a declarat ca unii judecatori incaseaza pensii de 22 de mii de euro, lunar.

Toata dimineata de vineri, in tribunale a fost asigurata doar o treime din activitate, pentru urgente.

Grefierii au iesit in fata Ministerului de Justitie, dar si in fata instantelor din toata tara, nemultumirile fiind legate de salarizare, lipsa de personal sau conditiile de munca.

Presedintele executiv al "Projust", Raducu Petcu, a declarat ca alte nemultumiri sunt lipsa unui statut al personalului auxiliar din instante si parchete si dialogul cu ministrul Justitiei.

"Ministrul Justitiei intr-un an de zile s-a intalnit o singura data cu personalul auxiliar din instante si parchete. In tot mandatul nu a adus nicio imbunatatire acestor persoane, mai rau, in Parlament a retras statutul personalului inaintat spre adoptare (...), a trecut de o Camera, iar la a doua Camera, la votul final, Ministerul Justitiei a venit si a spus ca isi retrage proiectul, ca nu-l mai sustine", a spus Petcu.

El a explicat ca un statut al personalului auxiliar ar fi rezolvat probleme precum plata orelor suplimentare, lipsa de personal, conditiile de munca si salarizarea "la limita subzistentei" pentru toate categoriile din sistem.

"Avem personalul conex, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, cu salariu minim pe economie. Spre exemplu, un grefier-arhivar are in mana undeva la 1.500 de lei, nu mai spun de aprozi, soferi, agenti procedurali, care au salariul minim pe economie", a mai declarat Petcu.

O delegatie a protestatarilor discuta cu un secretar de stat din Ministerul Justitiei.

Propuneri ale MJ dupa protestul grefierilor

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, s-a intalnit vineri cu reprezentanti ai grefierilor prezenti la mitingul organizat de Federatia Projust, la discutii luand parte membri afiliati si neafiliati federatiei sindicale si reprezentanti ai MJ.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, in urma consultarilor s-au agreat mai multe puncte.

In ce priveste Regulamentul de ordine interioara al instantelor, personalul auxiliar va transmite Ministerului Justitiei propuneri si observatii privind documentul, in principal cu privire la termenele de efectuare a lucrarilor si corelarea cu termenele din legislatia primara. Ministerul Justitiei va analiza aceste propuneri si va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, referitor la Statutul personalului de specialitate - Ministerul Justitiei va initia o noua procedura legislativa, pe baza proiectului de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, promovat in anul 2011.

Cat priveste salarizarea unitara la nivel national, Ministerul Justitiei precizeaza ca va sprijini curtile de apel in determinarea unitara a nivelului de salarizare, eliminand discrepantele existente in prezent intre acestea.

Intrucat problemele expuse necesita consultari si cu alte organizatii sindicale ale acestei categorii de personal, precum si cu reprezentanti ai personalului neafiliat organizatiilor sindicale, in ultima saptamana a lunii octombrie Ministerul Justitiei va programa o intalnire cu participarea acestora. La intalnire vor fi invitati reprezentanti ai CSM si ai Scolii Nationale de Grefieri, se arata in comunicatul MJ.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26