Blocaj in instantele din toata tara, vineri, dupa ce grefierii au iesit la protest. Propunerile Ministerului Justitiei

×
Codul embed a fost copiat

Este blocaj in instantele din toata tara, in urma unui protest spontan al grefierilor. Sute de oameni au iesit in fata Ministerului Justitiei si cer salarii mai mari si conditii decente de munca.

Cu vuvuzele in mana, sute de grefieri au parasit vineri salile de judecata si, timp de 3 ore, au organizat un protest, astfel incat activitatea instantelor a fost partial blocata. "Muncim, alaturi de sobolani si gandaci", s-au plans acestia, care au cerut si salarii mai mari. Tensiunea din sistemul de Justitie a crescut si dupa ce ministrul de resort a declarat ca unii judecatori incaseaza pensii de 22 de mii de euro, lunar.

Toata dimineata de vineri, in tribunale a fost asigurata doar o treime din activitate, pentru urgente.

Grefierii au iesit in fata Ministerului de Justitie, dar si in fata instantelor din toata tara, nemultumirile fiind legate de salarizare, lipsa de personal sau conditiile de munca.

Presedintele executiv al "Projust", Raducu Petcu, a declarat ca alte nemultumiri sunt lipsa unui statut al personalului auxiliar din instante si parchete si dialogul cu ministrul Justitiei.

Citește și
polonia
Mii de femei din Polonia au protestat in strada fata de interzicerea avortului: "Mental ne aflam in Evul Mediu"

"Ministrul Justitiei intr-un an de zile s-a intalnit o singura data cu personalul auxiliar din instante si parchete. In tot mandatul nu a adus nicio imbunatatire acestor persoane, mai rau, in Parlament a retras statutul personalului inaintat spre adoptare (...), a trecut de o Camera, iar la a doua Camera, la votul final, Ministerul Justitiei a venit si a spus ca isi retrage proiectul, ca nu-l mai sustine", a spus Petcu.

El a explicat ca un statut al personalului auxiliar ar fi rezolvat probleme precum plata orelor suplimentare, lipsa de personal, conditiile de munca si salarizarea "la limita subzistentei" pentru toate categoriile din sistem.

"Avem personalul conex, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, cu salariu minim pe economie. Spre exemplu, un grefier-arhivar are in mana undeva la 1.500 de lei, nu mai spun de aprozi, soferi, agenti procedurali, care au salariul minim pe economie", a mai declarat Petcu.

O delegatie a protestatarilor discuta cu un secretar de stat din Ministerul Justitiei.

Propuneri ale MJ dupa protestul grefierilor

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, s-a intalnit vineri cu reprezentanti ai grefierilor prezenti la mitingul organizat de Federatia Projust, la discutii luand parte membri afiliati si neafiliati federatiei sindicale si reprezentanti ai MJ.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, in urma consultarilor s-au agreat mai multe puncte.

In ce priveste Regulamentul de ordine interioara al instantelor, personalul auxiliar va transmite Ministerului Justitiei propuneri si observatii privind documentul, in principal cu privire la termenele de efectuare a lucrarilor si corelarea cu termenele din legislatia primara. Ministerul Justitiei va analiza aceste propuneri si va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, referitor la Statutul personalului de specialitate - Ministerul Justitiei va initia o noua procedura legislativa, pe baza proiectului de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, promovat in anul 2011.

Cat priveste salarizarea unitara la nivel national, Ministerul Justitiei precizeaza ca va sprijini curtile de apel in determinarea unitara a nivelului de salarizare, eliminand discrepantele existente in prezent intre acestea.

Intrucat problemele expuse necesita consultari si cu alte organizatii sindicale ale acestei categorii de personal, precum si cu reprezentanti ai personalului neafiliat organizatiilor sindicale, in ultima saptamana a lunii octombrie Ministerul Justitiei va programa o intalnire cu participarea acestora. La intalnire vor fi invitati reprezentanti ai CSM si ai Scolii Nationale de Grefieri, se arata in comunicatul MJ.

Citește și...
Modul prin care postasii au ales sa protesteze, nemultumiti de salariile mici.
Modul prin care postasii au ales sa protesteze, nemultumiti de salariile mici. "Nu mai avem bani de mancare"

In paralel cu protestul grefierilor, si sute de postasi din toata tara au intrerupt astazi lucrul pentru o ora si au pichetat prefecturile.

Mii de femei din Polonia au protestat in strada fata de interzicerea avortului:
Mii de femei din Polonia au protestat in strada fata de interzicerea avortului: "Mental ne aflam in Evul Mediu"

Zeci de mii de femei din Polonia au luat cu asalt strazile intr-un protest "negru". Sunt nemultumite de proiectul unei legi care ar interzice total avortul in tara.

Recomandări
Povestea medicului Radu Lupescu, eroul bolnavilor din Franța. Munca lui a fost recunoscută de președintele Emmanuel Macron
Povestea medicului Radu Lupescu, eroul bolnavilor din Franța. Munca lui a fost recunoscută de președintele Emmanuel Macron

Alungat de mineri, când a înțeles că n-are timp de pierdut într-o Românie aflată în degringoladă după Revoluție, un medic român și-a clădit o carieră impresionantă în Franța.

Cristina și Traian, doi tineri români care au reușit să urce pe cele mai înalte culmi ale arhitecturii, în Paris
Cristina și Traian, doi tineri români care au reușit să urce pe cele mai înalte culmi ale arhitecturii, în Paris

Să visezi că te așezi deasupra lumii ca să-i construiești arhitectura viitorului este credința care a dus la Paris doi tineri, acum zece ani. Au pornit de la zero, iar, azi, proiecte importante ale arhitecturii mondiale au în fundație și numele lor.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum