Bărbatul din Timișoara cu coronavirus a luat boala de la o femeie lângă care a stat în avion

Ultima actualizare: 04-03-2020 09:32

Al patrulea român infectat cu coronavirus și-a petrecut noaptea la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, unde este internat într-un salon special.

Bărbatul s-a întors acum două săptămâni din Italia și a călătorit în același avion cu femeia depistată pozitiv cu COVID-19 zilele trecute.

Toți cei care s-au aflat în zona lor de risc din aeronavă urmează să fie din nou testați.

Virusul pornit din China a ucis peste trei mii de oameni și a infectat aproximativ 92.000 în mai multe țări ale lumii.

Bărbatul de 47 de ani, confirmat cu virusul COVID-19, era izolat acasă, împreună cu alte patru persoane din familia lui. Primele analize care îi fuseseră făcute acum 12 zile au ieşit negative, dar, aşa cum cer procedurile, autorităţile medicale îl ţineau sub observaţie. În cazul lui, boala a fost dovedită de un alt doilea test.

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătății: "Este asimptomatic, deci el a fost găsit pozitiv doar la testele de supraveghere."

Potrivit autorităţilor medicale, bărbatul s-a aflat în acelaşi avion cu pacienta de 38 de ani confirmată la sfârşitul săptămânii trecute cu coronavirus.

Amândoi s-au întors din Italia pe 20 februarie cu o cursă WizzAir de la Bergamo la Timişoara. În avion, cel de-al patrulea roman confirmat cu COVID-19 a stat în dreapta femeii - în aşa-numita zonă de risc. Petrimetrul este stabilit la două rânduri distanţa în jurul unei persoane infectate.

Nelu Tătaru: "Toţi care au fost în contact direct cu persoana de 38 de ani au fost testaţi. Testele au fost negative, urmează să facă şi ei perioada de izolare cu retestarea. Contact direct înseamnă două rânduri în faţă, două în spate şi două rânduri în lateral."

Şi familia pacientului - la care a fost confirmat acum virusul - urmează să fie din nou testată.

Miksic Garan, SMURD Timiș: "Pacientul este stabil hemodinamic, conştient, echilibrat, absolut normal. A fost adus conform procedurilor în izoleta, în condiţii de siguranţă."

Două familii care locuiesc în apropiera bărbatului depistat acum pozitiv cu COVID-19 au fost izolate la domiciliu după ce au declarate "contacti apropiaţi".

Potrivit Ministerului Sănătății, contactul apropiat este persoana care:

- locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19
- a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână)
- a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex.în timpul tuşei);
- a avut contact fata în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi pe o durată de peste 15 minute;
- s-a aflat în aceeaşi încăpere cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m.

Virgil Musta, medic primar Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: "De aceea se insistă foarte mult cu spălatul mâinilor, chiar şi pentru a nu tuşi pentru că contaminezi mâinile, pui mâna pe un obiect după care vine altul şi pune şi el mâna pe obiectul respectiv."

Timişoara este primul oraş din România unde au fost confirmate două cazuri de COVID-19. Celelalte două sunt în Maramureş şi Gorj.

Primul pacient diagnosticat la noi în ţara cu noul coronavirus a fost declarat vindecat. Ceilalţi sunt internaţi în spitale din Cluj-Napoca şi Timişoara şi sunt în stare stabilă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO