Avocat, pentru Mediafax: Comisia Penitenciarul Jilava a stabilit ca Nastase poate fi eliberat conditionat

adrian nastase

Avocatul Ion Cazacu a declarat joi, pentru Mediafax, ca membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au stabilit ca Adrian Nastase poate fi propus pentru liberare conditionata, intrucat indeplineste conditiile prevazute de lege.

Ion Cazacu a spus ca membrii comisiei au ajuns la o concluzie in privinta lui Nastase si ca aceasta va fi trimisa instantei, care va da o decizie privind liberarea conditionata a fostului premier.

Surse din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) au declarat, pentru Mediafax, ca Adrian Nastase a intrat automat in atentia comisiei de la Penitenciarul Jilava, intrucat intruneste conditiile necesare eliberarii conditionate.

Comisia de liberari conditionate de la Penitenciarul Jilava, unde este incarcerat Adrian Nastase, a verificat daca fostul premier a executat o treime din pedeapsa si a stabilit ca este propozabil pentru eliberare. Propunerea comisiei va fi transmisa instantei de judecata, care va decide, in final, daca Adrian Nastase va putea sau nu sa paraseasca penitenciarul, au precizat sursele citate.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat pentru Mediafax ca membrii comisiei de la penitenciar au analizat cat anume din pedeapsa s-a executat si daca, prin activitatea depusa in penitenciar sau prin comportamentul de acolo, fostul premier poate beneficia de liberarea conditionata. Dupa ce comisia de eliberare conditionata din penitenciar face propunerea, dosarul ajunge la un judecator, singurul care poate propuse liberarea conditionata.

Citește și
Adrian Nastase, simulare
Adrian Nastase a implinit 64 de ani, in inchisoare. Colegii de suferinta i-au urat traditionalul "La multi ani ... afara!"

O decizie va fi luata de instanta, dupa o prima examinare la nivelul judecatoriei si dupa o eventuala contestare la instanta superioara, a explicat Cazacu procedura in acest caz.

Avocatul a mai spus ca, in analiza dosarului, comisia a luat in calcul, in primul rand, fractia prevazuta de lege care trebuie sa fie executata. In cazul lui Adrian Naastase, aceasta fractie este din cele doua condamnari, de patru ani si respectiv doi ani de inchisoare, care au fost contopite si la cei patru ani s-a adaugat un sport de pedeapsa de sase luni.

Cazacu a precizat ca intrucat se au in vedere condamnari pentru fapte petrecute inainte de 1 februarie, ceea ce se ia in calcul este o treime din pedeapsa totala de patru ani si sase luni a lui Nastase.

Avocatul a mai spus ca, la zilele pe care le-a efectuat efectiv in penitenciar, din pedeapsa vor fi scazute si "zilele castigate" daca a prestat activitati fizice, practice sau activitati intelectuale din care rezulta o lucrare stiintifica.

Cazacu a precizat ca, din ceea ce stie, regulamentul actual al penitenciarului prevede ca, pentru o lucrare stiintifica, un detinut poate castiga 30 de zile, care se iau in calcul ca fiind executate.

Prima conditie este sa fie indeplinita fractia de pedeapsa care trebuie executata pentru a fi propus pentru liberare conditionata, iar a doua tine de comportamentul in penitenciar, de activitatile desfasurate acolo, a mai spus Cazacu.

Adrian Nastase executa o pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, dupa ce a fost condamnat in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii.

In 24 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis, dupa contopirea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", sa adauge un spor de sase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Din pedeapsa lui Adrian Nastase a fost scazuta perioada in care a stat in penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 pana in 18 martie 2013, cand a executat pedeapsa de doi ani primita in dosarul "Trofeul calitatii" si din 6 ianuarie pana in prezent.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi.

Fostul premier a fost acuzat in dosarul "Zambaccian" pentru ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

In dosarul "Matusa Tamara", Adrian Nastase a fost achitat definitiv, in septembrie 2012, de Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru fapte de coruptie. In acelasi dosar au fost achitati si Ioan Melinescu si Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de coruptie.

Avocatii lui Nastase declarau in ianuarie, dupa condamnarea din dosarul "Zambaccian", ca fostul premier ar putea sa execute mai putin de un an de inchisoare, dupa condamnarea la patru ani, el putand cere eliberarea conditionata dupa 16 luni, din care i-ar putea fi scazute cele peste opt luni de detentie din dosarul "Trofeul calitatii".

Nastase are dreptul sa ceara liberarea conditionata dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa dat fiind ca are peste 60 de ani si ca a fost condamnat inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri.

Citește și...
Curtea de Apel i-a adaugat lui Adrian Nastase un spor la pedeapsa de patru ani. Cat va sta dupa gratii fostul premier
Curtea de Apel i-a adaugat lui Adrian Nastase un spor la pedeapsa de patru ani. Cat va sta dupa gratii fostul premier

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a admis, marti, contestatia Directiei Nationale Anticuroptie (DNA) si a dispus ca la pedeapsa de patru ani de inchisoare pe care o executa Adrian Nastase sa se adauge un spor de pedeapsa de sase luni.

Adrian Nastase a implinit 64 de ani, in inchisoare. Colegii de suferinta i-au urat traditionalul
Adrian Nastase a implinit 64 de ani, in inchisoare. Colegii de suferinta i-au urat traditionalul "La multi ani ... afara!"

Fostul premier Adrian Nastase a implinit duminica 64 de ani, iar familia l-a vizitat la Penitenciarul Jilava, unde este inchis dupa condamnarea primita in dosarul ''Zambaccian''.

Zi decisiva pentru Adrian Nastase. Fostul premier afla daca scapa mai repede din inchisoare sau daca i se mareste pedeapsa
Zi decisiva pentru Adrian Nastase. Fostul premier afla daca scapa mai repede din inchisoare sau daca i se mareste pedeapsa

Adrian Nastase afla vineri cati ani va mai petrece dupa gratii. Fostul permier are o condamnare de 4 ani de inchisoare, pe care o executa deja in penitenciarul Rahova. Procurorii insa au cerut un spor de pedeapsa.

Recomandări
„E dezastru”. Potop după Codul roșu de ploi torențiale, la Timișoara. Străzi și mașini blocate și un spital inundat
„E dezastru”. Potop după Codul roșu de ploi torențiale, la Timișoara. Străzi și mașini blocate și un spital inundat

Vineri după-amiază, la Timișoara, a plouat în 3 ore cât în 3 săptămâni. Orașul și mai multe localități au fost sub cod roșu de ploi torențiale, iar apa a făcut prăpăd.

Donald Trump este acuzat oficial că a ascuns acasă, inclusiv în baie, documente cu secrete nucleare ale SUA
Donald Trump este acuzat oficial că a ascuns acasă, inclusiv în baie, documente cu secrete nucleare ale SUA

Actul oficial de acuzare al lui Donald Trump a fost desigilat, vineri, iar întreaga amploare a cazului împotriva fostului președinte al SUA, suspectat de gestionarea defectuoasă a documentelor clasificate, a devenit publică.

Niște studenți din Cluj au inventat o bere brună cu făină de greieri: ”Conține potasium, o cantitate destul de mare”
Niște studenți din Cluj au inventat o bere brună cu făină de greieri: ”Conține potasium, o cantitate destul de mare”

Înghețată cu semințe de pin și frunze de pătrunjel, bere brună cu făină de greieri sau grisine cu alge marine. Acestea sunt doar câteva dintre produsele inventate de studenții de la Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca.