Avalanșele au făcut prăpăd pe Transfăgărășan. Stratul de zăpadă e de 4 metri în unele zone. Ce se întâmplă pe Transalpina
Avem vești bune pentru cei care iubesc înălțimile. Deși încă acoperită de zăpadă, Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, se va deschide circulației în câteva zile.
Ninsorile din ultima perioadă le-au dat bătăi de cap și celor care curață Transfăgărășanul. Deocamdată, în unele porțiuni, stratul de zăpadă are 4 metri, după ce mai multe avalanșe au acoperit drumul.
Muncitorii au trecut de jumătatea drumului. Își croiesc cu greu calea prin nămeții de câțiva metri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Anul trecut, șoseaua a fost redată circulației pe 20 iunie, acum însă sunt șanse să revedem mai devreme Transfăgărășanul.
Deocamdată, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac circulă doar telecabina.
Turistă din Olanda: "Am fost foarte norocoasă să găsesc zăpadă aici. În Olanda avem doar multă ploaie. A fost o surpriză, chiar ne întrebam dacă e deschis și pe ce porțiune, dar am văzut că este încă închis".
Antreprenorii locali și cabanierii din zonă spun că ar fi de bun augur pentru dezvoltatarea turismului dacă sezonul ar fi mai lung. Dau exemplu stațiunilor montane din vest în care se poate circula în siguranță în orice sezon.
Turist din Polonia: "Drumul ăsta face parte dintre atracțiile de top. Credeam că nu mai e zăpadă și că putem veni de pe partea cealaltă, dar se pare că e puțin complicat".
Compania Națională de Drumuri a semnat un contract pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în urma căruia Transfăgărășanul ar putea fi deschis mai multe luni pe an.
Tudor Duțu, director regional al DRDP Brașov: "Vorbim de parcări, vorbim de zone de siguranță sporită, vorbim de cupole care să confere o siguranță sporită în cazul în care se produc avalanșe pe acel sector de drum".
Pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din țară, drumarii au pornit deszăpezirea încă de la începutul lunii aprilie, însă o ninsoare le-a taiat elanul pentru doua săptămâni.
Cristian Tudor, purtător de cuvânt DRDP Craiova: "Mâine se va finaliza ultima acțiune de îndepărtare a zăpezii. Parapetul este verificat, semnalizarea rutieră este aproape finalizată. Vom redeschide circulația pe acest sector de drum".
Anul trecut, pe Transalpina s-a circulat din 15 iunie.