Autostrada Transilvania, nouă problemă. ”Prezenţa acelui animăluţ drăguţ nu va genera nicio întârziere”
După urşi şi lilieci, a venit rândul popândăilor să fie o justificare pentru întârzierea construcţiei de autostrăzi.
O bucată din şoseaua de mare viteză Transilvania trece printr-o zona protejată de lege, iar constructorul va trebui să le facă un podeţ special animalelor, dar şi panouri care să absoarbă zgomotul.
Apariţia animalelor pe autostrăzi, în faţă maşinilor, este un pericol real, pe care autorităţile îl descoperă abia după ce încep şantierul.
După ce a trecut prin rezilierea contractul cu compania Bechtel şi a tocat un miliard şi jumătate de euro, autostrada Transilvaniei are o nouă problema cu... popândăii.
Animalele se află pe pajiştea Fegernic protejată de lege. Acordul de mediu stabileşte că pentru ele va fi construit un pod de cel puţin 5 metri lăţime peste autostrada, dar şi panouri fotoabsorbante.
Horia Cartis - Manager al Consiliului de Exercitare a Custodei: "Sunt nişte condiții normale legate de arii protejate şi care sunt prevăzute în Directiva Habitat. Vorbim de formarea uni ecoduct"
Şeful Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere promite că popândăii nu-i vor opri pe muncitori din treaba.
Ştefan Ioniţă, director CNAIR: "Prezenţa acelui animăluţ drăguţ acolo nu va genera nicio întârziere în derularea obiectivului."
Specialiştii susţin că şi şoferii trebuie păziţi de aceste animale.
Adrian Gagiu - naturalist, Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea: "Nişte măsuri pe un tronson foarte scurt pentru a proteja şi şoferii care ar putea fi periclitaţi de eventuală traversare necontrolată a acestor animale."
Dar, la Ministerul Mediului, popândăii... nu constituie o problema pentru autostrăzi.
Graţiela Gavrilescu, Ministrul Mediului: "Dacă unii doresc să nu se facă autostrăzi pentru că se gândesc întâi la buzunarul lor, exclus. pentru că au apărut aşa dintr-o dată nişte popândăi, o să deplasez echipa de la direcţia biodiversitate, aşa cum am făcut-o şi pentru autostrada cu liliecii lugoj-deva. Vrem să protejăm speciile, dar truebie să fie specie adeverata găsită, nu inventată."
Cu sau fără popândăi, vicepremierul Marcel Ciolacu a promis că anul viitor vom avea 180 de kilometri noi, de autostradă. Greu de crezut, în condiţiile în care în acest an vom avea 65 de kilometri noi.