Levente Pantics si Szaba Pantics au fost retinuti. Ce risca jurnalistii Sky News care au regizat traficul de arme din Romania

×
Codul embed a fost copiat

Doi dintre cei trei romani care au aparut in materialul filmat de jurnalistii Sky News au fost retinuti in seara aceasta. In timpul zilei, acestia au fost audiati si au fost nevoiti sa raspunda unor acuzatii extrem de grave.

UPDATE Levente Pantics si Atilla Szaba Pantics au fost retinuti joi seara.

Trei dintre barbatii care apar in reportajul realizat de Sky News, Aurelian Szanto (cel care a jucat rolul de intermediar), Levente Pantics si Atilla Szaba Pantics, au fost chemati joi la DIICOT, unde li s-a adus la cunostinta ca sunt urmariti penal pentru complicitate la infractiunea de comunicare de informatii false, constituirea de grup infractional organizat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

In urma audierilor, procurorii au decis sa-i retina pentru 24 de ore pe Atilla Szaba Pantics si Levente Pantics, care au fost scosi pe rand din sediul DIICOT cu catuse la maini.Tot joi, surse judiciare au declarat ca procurorii DIICOT iau in calcul sa extinda acuzatiile si pentru jurnalistii britanici de la Sky News. De asemenea, procurorii vor merge pe o noua acuzatie, respectiv infractiuni contra securitatii nationale prin comunicarea de informatii false, prevazuta la art. 404 din Codul penal.

Articolul 404 prevede urmatoarele: "Comunicarea de informatii false. Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani".

Citește și
Pantics Csaba
Barbatii audiati in cazul documentarul Sky News au plecat de la DIICOT. Procurorii nu au luat masuri preventive in cazul lor
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ambasada Romaniei la Londra acuza Sky News de "neadevaruri" si cere difuzarea rezultatelor anchetei DIICOT

Ambasada Romaniei din Marea Britanie a transmis, joi, o scrisoare postului de televiziune Sky News in care acuza prezentarea unor informatii neadevarate in reportajul despre vanzarea armelor din Romania si cere difuzarea unui drept la replica in care sa fie prezentare rezultatele preliminarii ale anchetei DIICOT, relateaza news.ro.

"Ambasada Romaniei la Londra a transmis Sky News o noua scrisoare in care solicita postului britanic de televiziune sa transmita, in conditii de difuzare similare reportajului in cauza, elementele care vor rezulta din ancheta desfasurata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – DIICOT", informeaza Ambasada Romaniei la Londra.

Institutia a atras atentia Sky News asupra "caracterului fals" al afirmatiilor din reportaj si arata ca acuzatiile aduse de autor induc in spatiul public "semne de intrebare, concluzii si neadevaruri care impieteaza fara nici un temei asupra imaginii Romanie". Potrivit scrisorii transmise de Ambasada Romaniei din Marea Britanie catre Sky News, se cere un drept la replica de la televiziune, care sa cuprinda informatiile preliminarii din ancheta DIICOT.

"Din preocuparea de a asigura o informare corecta si completa a propriilor cetateni si a opiniei publice, solicitam Sky News sa informeze publicul, in conditii de difuzare similare reportajului in cauza, cu elementele care rezulta din ancheta desfasurata de autoritatile romane si care vor fi puse la dispozitie de catre acestea. (...) Evaluarile preliminare ale DIICOT conduc deja catre ideea ca reportajul este un fals. Apar inadvertente clare in legatura cu persoanele din reportaj, tipurile de arme si detinatorii acestora, modalitatile de tranzactionare, etc. Ancheta este in derulare", se arata in scrisoarea Ambasadei, catre Sky News.

"Suntem convinsi ca, in concordanta cu inaltele valori si principii pe care le promoveaza in informarea corecta a publicului, Sky News va trata cu atentia cuvenita solicitarea formulata de autoritatile romane", conchid autoritatile romane de la Londra.

Jurnalistii britanici ar putea fi citati de DIICOT, in Romania

Verificarile in cazul reportajului difuzat de Sky News s-ar putea extinde si asupra jurnalistilor britanici. Pana la acest scenariu insa, trebuie lamurite toate aspectele acestui scandal international. Drept pentru care, audierile au continuat si joi.

“Atat am facut, am imprumutat o masina. O gluma s-o facut si atata tot.” a declarat unul dintre barbati dupa audieri.

Din gluma la care nu a ras nimeni, romanii ar putea iesi nu doar cu imaginea sifonata, ci si incatusati daca vor fi gasiti vinovati. Desi cei 3 barbati care apar in reportajul britanicilor au fost audiati pana tarziu in noapte, astazi s-au intors in fata procurorilor. Pesemne au realizat gravitatea situatiei, pentru ca de data asta au aparut insotiti de avocati.

Procurorii DIICOT au schimbat incadrarea faptei in infractiuni contra securitatii nationale, respectiv comunicarea de informatii false. Infractiunea se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. Iar urmarirea penala s-ar putea extinde si asupra echipei de filmare britanice care va fi audiata prin comisie rogatorie in Regatul Unit.

Asta inseamna ca procurorii romani le vor cere colegilor englezi sa audieze echipa de filmare. Daca sunt semne ca s-a savarsit o infractiune, jurnalistii pot fi ulterior citati de DIICOT, in Romania.

Reportajul Sky News care prezenta cum traficantii de arme romani sunt gata sa vanda oricui pistoale si pusti militare de asalt a adus atingere imaginii tarii. Procurorii DIICOT sunt convinsi ca cineva a mintit in aceasta poveste fie echipa de filmare care a transformat un scenariu de film intr-o stire, fie romanii care au jucat.

Chiar si asa jurnalistul Stuart Ramsey este extrem de vocal pe retelele de socializare unde a postat 7 mesaje legate de materialul din Romania in mai putin de 24 de ore. Jurnalistul care este extrem de dispretuitor la adresa romanilor si a autoritatilor noastre a atras numeroase comentarii din partea celor ce i-au citit texetele.

Dacian Ciolos, despre reportajul Sky News: Nu poti denigra o tara fara sa ai dovezi

Prim-ministrul Dacian Ciolos considera ca este inadmisibil modul in care a fost realizat reportajul Sky News privind traficul de arme in Romania, el afirmand ca ”nu poti denigra o tara fara sa ai dovezi”, relateaza news.ro.

Prim-ministrul a spus ca a cerut ca autoritatile romane sa ia pozitie fata de reportajul Sky News intrucat este vorba de o denigrare a Romaniei. ”Domnul ambasador de la Londra a si spus public initiativele pe care le-a avut (...) Eu am transmis ca vreau sa luam pozitie pentru ca cred ca e inadmisibil sa existe astfel de atitudini din partea unei prese care este libera. Nu poti sa denigrezi o tara fara sa ai dovezi atunci cand vii cu anumite afirmatii”, a declarat, joi, la Sibiu, Dacian Ciolos.

Supraveghetorul audiovizualului britanic a primit 12 reclamatii in legatura cu ancheta Sky News

Ofcom, institutia de reglementare a audiovizualului in Marea Britanie, a transmis, joi, Agentiei de Presa News.ro, ca a primit, in total, 12 reclamatii in legatura cu ancheta Sky News privind presupusii traficanti de arme din Romania, pe care le va analiza cu atentie inainte de a decide daca va investiga cazul. Miercuri seara, Ofcom anunta, la solicitarea News.ro, ca sunt sase sesizari, relateaza news.ro.

”Regulamentul nostru cere ca programele de stiri sa fie corecte. Am primit 12 reclamatii referitoare la materialul Sky News, pe care le analizam cu atentie inainte de a decide daca sa demaram o investigatie”, a spus purtatorul de cuvant al Ofcom. La solicitarea News.ro, Ofcom, institutia omoloaga Consiliului National al Audiovizualului (CNA) in Marea Britanie, a transmis, miercuri, ca a primit sase reclamatii in legatura cu ancheta Sky News.

Institutia a precizat, pentru News.ro, ca identitatea oricarui reclamant este confidentiala si ca Ofcom va analiza reclamatiile in aproximativ zece zile lucratoare inainte de a decide daca lanseaza o investigatie. Unul dintre cei care a spus ca s-a adresat Ofcom in cazul materialului difuzat de Sky News este ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dan Mihalache. Conform unui raspuns transmis News.ro, ambasada a subliniat in sesizarea transmisa Ofcom "caracterul imprecis, incomplet si incorect al informatiilor prezentate in reportajul mentionat, care nu sustin concluziile anchetei jurnalistice respective, si care sunt de natura a proiecta o imagine negativa a Romaniei in randul publicului britanic".

Procurorii iau in calcul sa extinda acuzatiile si pentru jurnalistii britanici de la Sky News

Procurorii DIICOT iau in calcul sa extinda acuzatiile si pentru jurnalistii britanici de la Sky News care au realizat reportajul privind traficul de arme din Romania. De asemenea, procurorii vor merge pe o noua acuzatie, respectiv infractiuni contra securitatii nationale prin comunicarea de informatii false, prevazuta la art. 404 din Codul penal, potrivit Agerpres.

Articolul 404 prevede urmatoarele: "Comunicarea de informatii false. Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani".

Joi, procurorii DIICOT au reluat audierile in dosarul presupusului trafic de arme prezentat de televiziunea britanica Sky News, la DIICOT fiind citati trei dintre suspectii implicati in acest caz.

Este vorba de Aurelian Szanto, Levente Pantics si Attilla Szaba Pantics, care au dat declaratii si in cursul zilei de miercuri.

Aurelian Mihai Szanto, cel care a jucat rolul de intermediar, a declarat miercuri ca a fost pacalit de jurnalistii britanici deoarece acestia i-au spus ca este vorba de un documentar si ca la final se va face o mentiune despre faptul ca reportajul este o fictiune.

De asemenea, el a spus ca ziaristii britanici i-au spus ca filmarea trebuie sa se desfasoare intr-un loc foarte retras, "ascuns de ochii lumii", iar in documentar se va preciza ca se afla la granita cu Ucraina.

Barbatul a recunoscut ca jurnalistii britanici i-au cerut ca persoanele care apar in reportaj sa fie cat mai "reale", respectiv sa fie mascate si sa poarte haine militare.

O purtatoare de cuvant a Sky News, citata de "The Guardian", afirma ca "Stuart Ramsay este unul din jurnalistii nostri cei mai experimentati si tenaci, cu un istoric indelungat de producere a unor relatari importante din lumea intreaga. El a prezentat un raport solid despre afacerile cu arme din Romania, iar Sky News sustine fara rezerve reportajul".

In acest dosar, procurorii au inceput urmarirea penala pentru contrabanda calificata si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Din primele cercetari rezulta ca armele erau detinute legal pentru vanatoare si apartineau unuia dintre barbatii mascati.

Reportajul a fost "aranjat" de jurnalistii britanici, care le-au indicat presupusilor traficanti ce sa spuna la filmare, in schimbul a aproximativ 2.000 de euro.

"Romania, nu mai provoca discordie, este ridicol. Este foarte plictisitor"

Jurnalistul britanic Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficantii romani de arme, a publicat pe Twitter, in cursul noptii de miercuri spre joi, inca trei mesaje in care da asigurari ca materialul nu este regizat.

El a afirmat ca in imaginile inregistrate de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazati apar numai membrii echipei de filmare, nu si "intermediarul" din reportaj.

“Pentru a clarifica – imaginea de la hotel este echipa Sky News. Nimeni altcineva. Este televiziune. Este o echipa de productie”, a scris Ramsay pe Twitter.

“Nimeni nu a fost platit. Armele sunt reale. Povestea este corecta. Sfarsit. Romania, nu a fost vorba despre tine. Au fost arme”, a adaugat el doua ore mai tarziu.

“Romania, nu mai provoca discordie, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am raspuns la toate intrebarile – aresteaza bandele?”, a mai scris jurnalistul dupa inca o ora.

Comentand un al mesaj publicat de Stuart Ramsay pe Twitter, Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), l-a avertizat ca va fi chemat in judecata.

Cred ca vei fi chemat in judecata. Noroc. Valentin Jucan, Secretar de Stat, Consiliul National al Audiovizualului”, i-a scris el britanicului, potrivit News.ro.

”Heheheh, este adevarat! Pur si simplu nu va convine! AK-urile si pustile cu luneta sunt – err – militare, de vanzare. Noroc”, scrisese Ramsay miercuri pe Twitter, in cel de-al treilea mesaj pe care l-a publicat pe reteaua de socializare dupa izbucnirea scandalului provocat de reportajul difuzat de Sky News despre presupusi traficanti de arme din Romania.

Intre comentariile critice si, totodata, ironice, la adresa jurnalistului Sky News, se numara: ”Minti din nou. Ai filmat arme de vanatoare, nu arme militare. Se pare ca nu stii care este diferenta”, ”Acest tip de expresii sunt potrivite pentru o adolescent, nu pentru un jurnalist. Cred ca ai un nivel de inteligenta foarte scazut” si ”Daca i-ai plati mai bine, acesti oameni ti-ar «vinde» o bomba atomica. Intoarce-te si filmeaza o alta investigatie robusta”.

Jurnalistul Stuart Ramsay a mai fost criticat de jurnalisti din Romania si dupa ce a scris, miercuri, pe Twitter, ca informatiile sunt reale si a negat ca ar fi vorba despre o inscenare, mentionand ca au loc arestari si ca Guvernul este pus in dificultate.

"Calmati-va toata lumea! Povestea este adevarata. Nimeni nu a fost platit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestari. Guvernul este pus in dificultate", a scris jurnalistul, in cel de-al doilea mesaj.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Reactia jurnalistului Sky News care a inscenat reportajul cu traficul de arme din Romania:
Reactia jurnalistului Sky News care a inscenat reportajul cu traficul de arme din Romania: "Prostii nu inteleg jurnalismul"

Reactia jurnalistului Sky News care a inscenat reportajul cu traficul de arme din Romania: "Prostii nu inteleg jurnalismul"

Barbatii audiati in cazul documentarul Sky News au plecat de la DIICOT. Procurorii nu au luat masuri preventive in cazul lor
Barbatii audiati in cazul documentarul Sky News au plecat de la DIICOT. Procurorii nu au luat masuri preventive in cazul lor

Cei patru barbati adusi pentru audieri in dosarul privind documentarul Sky News au parasit sediul DIICOT, ei declarand ca nu au fost luate masuri preventive in cazul lor.

Anchetatorii DIICOT nu exclud varianta ca presupusii traficanti de arme, prezentati de Sky News, sa provina din Ucraina
Anchetatorii DIICOT nu exclud varianta ca presupusii traficanti de arme, prezentati de Sky News, sa provina din Ucraina

Procurorii DIICOT din Bucuresti verifica imaginile prezentate de reporterii Sky News, care au negociat cu presupusi traficanti de arme, intr-o zona impadurita din vestul Romaniei.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.