Aurel Olarean, primarul din Radauti, a fost retinut pentru santaj. Amenintarea la care ar fi fost supus un consilier din oras

×
Codul embed a fost copiat

Primarul din Radauti, acuzat de santaj, a fost retinut joi seara. Aurel Olarean a fost ridicat joi de procurorii anticoruptie si adus la audieri, la sediul DNA din Bucuresti.

"Am deschis acel proces sa recastig acea biblioteca a radautenilor, care a castigat-o un om de afaceri din Radauti si a facut din ea restaurant. Nimic altceva... Nu sunt vinovat de santaj si o sa se demonstreze", a spus Aurel Olarean.

Edilul a amenintat un consilier local ca ii concediaza sotia, daca nu voteaza majorarea la 50.000 de euro a onorariului unei avocate, spun procurorii anticoruptie.

Primarul a fost audiat aproape patru ore in dosarul de coruptie in care au fost deja arestati un judecator, un procuror si un om de afaceri, care ar fi pus mana ilegal pe mai multe terenuri.

El mai este acuzat ca ar fi santajat un consilier sa se inscrie in PDL, in baza ordonantei "traseistilor", OUG 55.

Citește și
vrajitoare, glob
Si cu inima franta, si cu banii luati. Un barbat a fost pagubit de 10.000 de euro de viitoarea lui mireasa si doua vrajitoare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Aurel Olarean, aflat la al doilea mandat de primar, are 54 de ani. El este vicepresedinte al organizatiei judetene Suceava a PDL.

In perioada 1996-2004, Olarean a fost consilier local PD la Radauti, iar intre 2004-2008 a fost deputat din partea acestui partid. Mandatul de deputat l-a incheiat cu cateva luni inainte de termen, el demisionand din Parlament in 23 iunie 2008 intrucat a fost ales primar. Potrivit CV-ului sau, din 1982 si pana in 1991 a fost ajutor ofiter mecanic, din 1992 si pana in 2001 admninistrator la SC Apollo SRL Radauti, iar in 1999-2001 administrator la SC Bucovina Tex Sa Radauti si apoi, in 2001-2004, director general la aceeasi societate comerciala.

Avere de primar: 310.000 de lei, trei case si patru terenuri

Conform CV-ului, in 2004 Olarean a absolvit Facultatea de Psihologie si Asistenta Sociala la Universitatea ”Petre Andrei” din Iasi. In ultima sa declaratie de avere, depusa in mai 2013, Aurel Olarean mentioneaza ca are un depozit bancar de 310.000 de lei, trei case si patru terenuri. El precizeaza ca cele patru terenuri intravilane au fost dobandite in perioada 1982-2010 si au o suprafata cumulata de 3.500 de metri patrati. Trei dintre terenuri sunt aferente caselor detinute de familia Olarean, care au suprafete de 411,38 metri patrati, 138, 5 metri patrati si 85,5 metri patrati. Olareanu nu mentioneaza in declaratia de avere adresele locuintelor si terenurilor. De asemenea, el detiune un VW Golf si bijuterii de 20.000 de euro.

In ultima declaratie de interese, publicata in ianuarie 2014, Olareanu scrie ca este actionar la o fabrica de tricotaje din Radauti si la o firma din Siret, asociat unic al unei carmangerii. Astfel, el este asociat unic la Apollo SRL Radauti, care este o carmangerie, detine 10,9% din actiunile fabricii de tricotaje Bucovina Tex din Radauti, dar si 90 la suta din actiunile de la Sirtextil SRL din Siret.

Problemele cu legea ale primarului si scandalurile in care a fost implicat

In declaratia de interese el mai mentioneaza ca este membru al Fundatiei Umanitare care ii poarta numele. De asemenea, el precizeaza ca rude ale sale de gradul I au sase contracte incheiate incepand din 2013 intre SC Andras Prod SRL Radauti si Spitalul Municipal care se afla in subordinea administratiei locale radautene si a caror valoare cumulata depaseste 200.000 de lei. In ianuarie 2014, Aurel Olarean a fost trimis in judecata de Parchetul Curtii de Apel Suceava, pentru abuz in serviciu pe motiv ca a refuzat sa constate incetarea mandatului unui consilier local si sa vacanteze postul.

Potrivit procurorilor, din luna iulie 2012 primarul nu si-a indeplinit, cu stiinta, atributiile de serviciu prevazute in Statutul alesilor locali si nu a propus Consiliului Local Radauti sa constate incetarea de drept a mandatului de consilier a lui Nistor Tatar, membru PSD, care a fost ales si consilier judetean si care a optat pentru functia de consilier judetean.

Parchetul Curtii de Apel Suceava arata ca primarul nu a propus Consiliului Local Radauti sa constate incetarea de drept a mandatului de consilier local, nu a semnat referatul constatator intocmit de secretarul municipiului Radauti si nu a initiat un proiect de hotarare prin care sa se ia act de situatia aparuta si sa se declare vacant locul consilierului care si-a dat demisia, desi avea obligatia sa-l includa pe ordinea de zi supusa dezbaterilor pentru prima sedinta ordinara. Astfel, prin neindeplinirea acestor atributii, primarul ”a cauzat o vatamare intereselor legale ale supleantului de pe lista USL de a indeplini o functie de autoritate publica si de a-si exercita mandatul incredintat in urma votului liber exprimat de catre membrii colectivitatii locale, in fata carora este responsabil”. Dosarul a fost trimis Judecatoriei Radauti.

In februarie 2013, Prefectura Suceava a facut plangere penala impotriva primarului Aurel Olarean pentru ca refuza vacantarea a trei locuri de consilier local, dupa ce acestia demisionasera din Consiliul Local Radauti. De asemenea, Aurel Olarean este verificat de ANI pentru ca s-ar afla in conflict de interese sau in incompatibilitate. Potrivit unei informari din iulie a Prefecturii Suceava, institutia a fost sesizata si la randul sau a sesizat ANI ca primarul Aurel Olarean nu si-a mentionat in declaratia de interese doua firme si, totodata, "a derulat activitati de furnizare produse intre firma acestuia catre spital, unitate care se afla in subordinea Consiliului Local".

In 2008, pe cand era deputat PDL, Aurel Olarean a fost cercetat pentru amenintare si distrugere, el fiind acuzat ca a amenintat un barbat, Romeo Galan, si i-a avariat autoturismul. Politia Suceava a deschis atunci o ancheta, cazul fiind preluat de Parchetului instantei supreme, avand in vedere calitatea de deputat a lui Olarean. In mai 2007, Aurel Olarean a fost implicat intr-un scandal electoral, alaturi de echipa sa de campania, in orasul sucevean Milisauti. Potrivit Politiei Judetene Suceava, primarul PSD de atunci din Milisauti, Mircea Laurus, a reclamat Politiei ca la locuinta sa au venit, cu doua microbuze si un autoturism, 15-20 de persoane imbracate in portocaliu care faceau campanie in favoarea presedintelui suspendat Traian Basescu, iar consilierul deputatului PD Aurel Olarean a intrat in curtea sa, unde l-a amenintat si l-a insultat. Totodata, consilierul local PSD Dumitru Bodnariuc reclama atunci Politiei ca a fost amenintat de catre Aurel Olarean ca ii va face dosar penal si ca il va trimite la puscarie.

Si in vara anului 2005 Olarean a fost implicat intr-un scandal, fiind acuzat de trei politisti din Radauti ca autoturismul cu care se aflau in misiune a fost blocat in trafic de jeep-ul deputatului. Politistii au reclamat ca parlamentarul i-a somat sa coboare din autoturism, sa stea cu mainile ridicate la un gard si sa dea explicatii in legatura cu modul in care au traversat o cale ferata. Olarean i-a verificat pe politisti cu fiola pentru a stabili daca acestia au consumat alcool si a mers la sediul Politiei din Radauti pentru a se asigura ca acestia fusesera trimisi in misiune.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Procurorii anticoruptie cer majorarea pedepsei pentru Dan Diaconescu. Maximul prevazut de lege: 7 ani de inchisoare
Procurorii anticoruptie cer majorarea pedepsei pentru Dan Diaconescu. Maximul prevazut de lege: 7 ani de inchisoare

Directia Nationala Anticoruptie va cere Tribunalului Bucuresti majorarea pedepselor date de Judecatoria Sectorului 1 in dosarul de santaj al lui Dan Diaconescu. Maximul prevazut de lege pentru aceasta infractiune este de sapte ani.

Si cu inima franta, si cu banii luati. Un barbat a fost pagubit de 10.000 de euro de viitoarea lui mireasa si doua vrajitoare
Si cu inima franta, si cu banii luati. Un barbat a fost pagubit de 10.000 de euro de viitoarea lui mireasa si doua vrajitoare

Un barbat de 57 de ani din Alba s-a ales cu inima franta si o paguba de 10.000 de euro, dupa ce femeia cu care planuia sa se casatoreasca l-a inselat, in cardasie cu doua vrajitoare.

Cei sase barbati din Cluj acuzati de camatarie si violente, retinuti. Indivizii risca pana la 10 ani de inchisoare
Cei sase barbati din Cluj acuzati de camatarie si violente, retinuti. Indivizii risca pana la 10 ani de inchisoare

Cei sase barbati din judetul Cluj, audiati in cursul zilei de joi pentru loviri si alte violente, santaj si camatarie, au fost retinuti pentru 24 de ore.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.