Augustin Zegrean, presedintele CCR, audiat de procurori in dosarul "Erata"


Ultimul update: Sambata 20 Iunie 2015 00:12
Data publicarii: Miercuri 17 Iunie 2015 11:08
Categorie: Stiri actuale

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, s-a prezentat miercuri la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a fi audiat in dosarul "Erata".

La intrare in sediul Parchetului, Zegrean a spus ca are emotii, deoarece este "un tip emotiv".

Intrebat de jurnalisti daca se simte vinovat in legatura cu decizia data de CCR in cazul referendumului din 2012, Zegrean a raspuns: "Cu ce sa ma simt vinovat? Am dat o decizie. V-am mai spus de atatea ori si o sa repet pana cand poate cineva o sa inteleaga: rezultatul votului nu l-am stabilit noi. Noi am primit de la Biroul Electoral Central procesul-verbal privind rezultatul votarii si acolo scria ca au fost la vot 8 milioane si ceva, care reprezentau 46,24% din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale. Noi, daca am fi dat alta decizie, am putea fi trasi la raspundere, eventual".

Presedintele CCR a mentionat ca au fost mai multe plangeri pe tema rezultatului referendumului, insa toate au fost respinse de procurori prin neinceperea urmaririi penale, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis o contestatie si a trimis dosarul inapoi la Parchet pentru completarea probatoriului.

In acest dosar au fost audiati pana acum Horatius Dumbrava (membru al CSM), Toni Neacsu (fost judecator CSM), Acsinte Gaspar (fost judecator CCR) si judecatorul constitutional Tudorel Toader.

Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar in care investigheaza modul in care judecatorii Curtii Constitutionale au emis in anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu.

Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotarare cu privire la organizarea referendumului, insa a constatat ca din acea hotarare lipsea temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.

Dupa publicarea hotararii, a fost adaugata o erata prin care se mentiona faptul ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, si anume, peste 18 milioane de romani.

Prin aceasta erata a fost blocata initiativa Guvernului de a efectua un minirecensamant pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe romanii plecati din tara de mai mult timp.

Erata respectiva a fost intocmita si semnata de judecatorul Stefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare catre Guvern si Monitorul Oficial.

Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel ca nu a fost atins pragul de participare, de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Ulterior, trei dintre judecatorii CCR, Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, au declarat ca nu au fost consultati cu privire la intocmirea acelei erate, ei sustinand ca referendumul trebuia validat, intrucat cele 18.292.464 persoane inscrise in listele electorale permanente, numar luat in considerare la adoptarea hotararii de validare, nu reflecta structura si dimensiunea corpului electoral actual.

In opinia lor, din listele electorale permanente trebuiau scazute persoanele de cetatenie romana cu domiciliul in strainatate, precum si cele cu actele de identitate expirate
 

Presedintele CC Augustin Zegrean candideaza pentru functia de judecator al Curtii de Justitie a UE
Presedintele CC Augustin Zegrean candideaza pentru functia de judecator al Curtii de Justitie a UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
politie botosani
Un bărbat a intrat cu maşina pe trotuar în Iaşi şi a rupt stâlpii. Ce ar fi consumat
Sat din Sibiu, lovit de un adevărat potop. Maşinile, aruncate de ape peste case
Femeie prinsă la graniţă când căra 4 saci plini cu pietre. Ce ascundea de fapt
„Via Transilvanica", drumul de 1.000 de km care va străbate România, prinde contur
”Primiți ursul sau îl împușcăm?” Cu un singur gest, turiștii condamnă animalele pe viață
Sănătatea românilor depinde de un sistem care e la un pas de colaps. Dezastrul de la CNAS
aer conditionat
Cum trebuie setat aerul condiționat. O temperatură prea mică poate provoca probleme mari
Dăncilă nu i-a anunțat pe chinezi cu privire la Comarnic-Brașov. Reacția lor când au aflat
Imaginile surprinse înainte ca Neagoe să facă infarct. Jucătorii au început să se roage
Cine este turistul care a agresat un salvamar din Costinești. Detaliul care l-a înfuriat
Un pescar susține că a găsit Piranha într-un lac din România. Explicația autorităților
Atenţie de unde vă cumpăraţi biletele la UNTOLD. Doi tineri, ameninţaţi de un vânzător fals