Atenţionare de călătorie pentru Bulgaria. Ce trebuie să știe șoferii care intră în țara vecină

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, începând cu luna iulie, în Bulgaria au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri, potrivit News.ro.

Potrivit MAE, începând cu 1 iulie, drumurile naţionale de categoria a II-a vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă şi pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi şi drumurile naţionale de categoria I va fi majorat în două etape. Astfel, majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă şi pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va realiza începând cu 1 iulie şi, respectiv, 1 ianuarie 2023.

Taxele pentru vinietele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu 1 ianuarie 2023; până la 31 decembrie 2022, cuantumul lor rămâne neschimbat.

A. Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

• între 6 şi 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

Citește și
mae grecia
MAE: Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Grecia prin Macedonia de Nord. Timpi mari de așteptare la frontiere
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

• între 5 şi 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;

• între 2 şi 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu 1 ianuarie 2023:

• între 10 şi 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 6 şi 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;

• între 4 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Taxe pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone

B. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la 31 decembrie 2022:

• între 16 şi 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 13 şi 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;

• între 9 şi 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu 1 ianuarie 2023:

• între 26 şi 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

• între 22 şi 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;

• între 19 şi 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

C. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la 31 decembrie 2022:

• În limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naţionale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV şi 32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum începând cu 1 ianuarie 2023:

• În limita a/de la 29 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naţionale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV şi 43 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

Taxe pentru autocare

D. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la 31 decembrie 2022: între 1 şi 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la 1 ianuarie 2023, între 2 şi 8 stotinci.

E. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la 31 decembrie 2022, între 2 şi 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la 1 ianuarie 2023, între 3 şi 9 stotinci.

"În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare", arată MAE.

Toţi cei interesaţi pot obţine informaţii relevante, după cum urmează:

• privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL - www.bgtoll.bg/ro/;

• privind situaţia traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare - www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик-по-гкпп;

• privind starea actuală a drumurilor - pe aplicaţia gratuită LIMA, pe pagina de Internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

• privind regimul vamal la intrarea în R. Bulgaria dinspre Turcia pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Bulgaria - www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens;

• privind starea vremii - www.weather.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Aeroporturile din toată lumea au fost luate cu asalt de oameni. Cursele au întârzieri şi de câteva ore
Aeroporturile din toată lumea au fost luate cu asalt de oameni. Cursele au întârzieri şi de câteva ore

Nervi, aglomerație, întârzieri! Pentru toate trebuie să vă pregătiți dacă aveți în plan o călătorie cu avionul.

MAE: Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Grecia prin Macedonia de Nord. Timpi mari de așteptare la frontiere
MAE: Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Grecia prin Macedonia de Nord. Timpi mari de așteptare la frontiere

Dacă aveți programată vreo călătorie în Grecia ori vreți doar să tranzitați țara în această vară, planificaţi-vă bine traseul înainte să plecați la drum.

Italia renunţă la restricţiile privind intrarea în ţară a turiştilor. Iată de când se aplică
Italia renunţă la restricţiile privind intrarea în ţară a turiştilor. Iată de când se aplică

Călătorii şi turiştii care sosesc în Italia nu vor mai trebui să prezinte începând de miercuri dovezile care atestă că s-au vaccinat, recuperat sau testat împotriva noului coronavirus.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.