Asistatii social dintr-o comuna din Iasi prefera somnul la umbra iasomiei din curte si mai putin munca la camp, bine platita
Teoretic munca este bratara de aur, practic, insa, in zonele sarace ale Romaniei este mai degraba o corvoada. Asa se face ca desi sunt multi cei care cauta zilieri si sunt dispusi sa dea chiar 100 de lei pe zi, nu gasesc persoane dornice sa asude.
Somerii se multumesc cu ajutorul de stat si isi impart timpul intre somn si birtul din sat.
In comuna Barnova din judetul Iasi, cei care cauta oameni care sa lucreze pamantul sunt disperati. In zona sunt foarte multi someri pe care munca ii plictiseste ingrozitor.
ANA-MARIA STIRBU, PROPRIETAR VIE: "Am un lot de vie pentru care am cautat cetateni pe raza comunei care sunt interesati sa catige un ban pentru activitatile agricole. Sunt putine persoane interesate, prefera sa stea acasa."
Aici ziua de lucru la camp se plateste cu 50 de lei, dar sunt oameni dispusi sa le dea zilierilor 120 plus 3 mese pe zi. Asadar, cine vrea cu adevarat sa munceasca ar putea castiga cel putin 1.000 de lei lunar.
- "Am fost anul trecut angajat, dar anul asta nu m-am dus.
- De ce?
- Ca nu imi convine salariul. E mic. Te pune la munca multa, grea si bani te ia in ras."
- Astept sa infloreasca iasomia, sa imi scot patul afara, sa ma culc linistit.
- E mai bine acasa decat la munca?
- Mai bine ca acasa nu e nicaieri.
De anul viitor lucrurile ar putea sa se schimbe. Potrivit unui proiect de lege aprobat in primavara de Guvern, ajutorul social va fi sistat daca persoana care il primeste refuza sa se angajeze.
MIHAI BALAN, PRIMAR BARNOVA: "Conform legii 416/2001 privind venitul minim garantat i se da la o persoana 142 de lei, la doua persoane 172 si prefera sa ia banii aia, mai ales daca au copii au si alocatie, prefera sa stea, sa se intalneasca la un bar, la un magazin".
Situatia este disperata peste tot in tara, iar fermierii se gandesc cu groaza la momentul in care va incepe recoltatul.