Arhiepiscopul Iustinian Chira va fi inmormantat joi la Manastirea Rohia. "Eu tip la neputinta noastra, a tuturor"


Ultimul update: Joi 03 Noiembrie 2016 07:07
Data publicarii: Luni 31 Octombrie 2016 17:31
Categorie: Stiri actuale

Arhiepiscopul Iustinian Chira, pastorul credinciosilor din Maramures este plans de o tara intreaga. Duminica a incetat din viata la varsta de 95 de ani in urma unui stop cardiac

Luni, trupul sau a fost depus la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare pentru ca oamenii sa isi ia ramas bun.

Parintele Iustinian a fost foarte iubit de credinciosi. In 1973, impresionati de harul sau, oamenii au cerut ca el sa fie numit episcop.

"Eu tip la neputinta noastra a tuturor, suntem crestini si nu suntem patrunsi de marea taina a crestinismului", a declarat Iustinian Chira la "Romania, te Iubesc", in 2012.

Viata parintelui Iustinian incepe in inima Maramuresului, in satul Plopis, intr-o casa de tarani.

Iustinian Chira: "M-am nascut in ziua de Duminica mare, cand intrau toti preotii in slujba. Asta spunea mama. La ora 10. Se auzeau clopotele la toate bisericile"

Pe cand avea 16 ani, ii moare tatal, iar patru ani mai tarziu, pleaca la manastire. In Maramures a fost iubit de oameni pentru ca spunea lucrurilor pe nume, dovada ca tot oamenii au cerut in anul 1973 sa fie numit episcop.

Asa a rezistat atatia ani in fata securitatii si regimului comunist. Tot intr-o zi de duminica a si plecat.

Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului: "A fost voievodul spiritual al Maramuresului si acum s-a mutat in eternitate, din marturisirile sale ne spune ca s-a nasuit duminica si tot duminica in zi de liturghie a plecat dintre noi"

Sute de oameni au venit luni la Catedrala din Baia Mare ca sa ii aduca un ultim omagiu.

Inainte sa moara, Arhiepiscopul si-a sunat apropiatii ca sa isi ia ramas bun.

Preasfintul Iustin Sigheteanul: "A zis nu ne mai vedem, sigur ca am venit cat se poate de repede, din pacate inima dan sului era cat pe ce de slabita asa incat a plecat dintre noi, a fost ultimul dintre noi. Nu cred ca vom mai atinge masura asta"

Femeie: "Am venit cu multa durere in suflet fiindca am crescut cu invataturile lui"

Arhiepiscopul Iustinian va fi inmormantat joi la Manastirea Rohia.

"Unii te lauda ca esti foarte bun, altii te lauda ca esti foarte rau. Care au dreptate? Nici unii, nici altii ca nu esti nici foarte bun, dar nici foarte rau. Omul e fiecare asa cum l-a lasat Dumnezeu. Suntem si sfinti si oameni in neputinta." a declarat Iustinian Chira la Romania, te iubesc, in 2012.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO