Aradul se transformă într-un oraş fantomă. Jumătate din casele vechi sunt nelocuite


Ultimul update: Marti 18 Februarie 2020 14:09
Data publicarii: Marti 18 Februarie 2020 14:09
Categorie: Stiri actuale

Arad, oraș cu sute de clădiri vechi de peste o sută de ani, se află într-un stadiu avansat de degradare. Multe dintre imobile, bijuterii arhitecturale, sunt în centrul oraşului, dar părăsite.

Un experiment făcut de o asociaţie specializată în urbanism arată că mai bine de jumătate dintre construcţiile vechi sunt nelocuite.

Ladislau Szoke, membru asociație PRO URBE Arad: „Apartamentele care au geamurile negre înseamnă că sunt reci, unde geamurile sunt mai galbene sau roșii sunt încălzite."

Palatul Cenad, construit înainte de 1900, este una dintre clădirile emblematice ale Aradului, dar, în același timp, una dintre cele mai degradate din oraș.

Din cele 58 de apartamente din imobil, acum doar 20 mai sunt locuite. Multe dintre ele au fost cumpărate de cetățeni italieni în perioada boom-ului imobiliar, în speranța că vor le vor vinde mai târziu și vor obține profit. Dar nu s-a întâmplat așa.

Margareta Chițac, locatară: „Câte unul, două, patru apartamente cumpărate de italieni sunt care sunt renovate, date în chirie și sunt care sunt goale și nimeni nu se mai interesează de ele."

Primăria încearcă de ani de zile să îi convingă pe proprietari să renoveze fațadele clădirilor. Cei care nu fac acest lucru riscă o majorare a impozitului cu 500%.

Ralu Cotrău, purtător de cuvânt primăria Arad: „Încercarea noastră de a sprijini financiar refacerea fațadelor eșuează, avem nevoie de acordul tuturor proprietarilor pentru a demara investiția și trebuie să avem garanția că recuperăm banii respectivi."

Ioan Ciordaș, agent imobiliar: „Sunt situații în care nu mai sunt de găsit proprietarii, au murit persoane mai în vârstă sunt plecați din țară foarte mulți nu au mai revenit."

Pe de altă parte, specialiștii în urbanism consideră că refacerea fațadelor nu este de ajuns pentru a revitaliza centrul Aradului. Transformarea centrului istoric în zonă pietonală ar putea aduce beneficii, spun ei.

Ladislau Szoke, menbru asociație PRO URBE Arad: „În momentul de față nu are nimeni un motiv serios ca să investească în centru, magazinele sunt goale, spațiile comerciale, apartamentele sunt goale, dacă nu se întreprinde o măsură serioasă din partea municipalității de revigorare a acestui centru, doar proprietarii nu vor fi interesați să facă ceva."

În evidențele primăriei sunt 1.069 de proprietari de locuințe în 391 de clădiri degradate, dintre care peste 200 se află în zona centrală.

În cazul în care nu se vor găsi rapid soluții, Aradul ar putea rămâne cu mult în urma altor orașe din vestul țării, cum ar fi Timișoara sau Oradea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO