Aproximativ 100 de credincioși au participat duminică la slujba oficiată de ÎPS Teodosie

Ultima actualizare: 29-11-2020 20:05

Aproximativ o sută de credincioși au mers duminică la slujba oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie la Mănăstirea "Peştera Sfântului Andrei" din Constanța.

Poliția și jandarmii i-au verificat și i-au rugat să respecte toate măsurile menite să îi protejeze. Nici Arhiepiscopul Tomisului n-a scăpat fără instructaj.

Atenție vorbim doar despre ziua în care începea în mod normal pelerinajul – interzis în prezent prin lege - și despre un serviciu religios obișnuit. Mâine de sărbătoarea Sf. Andrei au voie să participe la hram doar localnicii din Ion Corvin.

Reporter: ”Aveţi un mesaj pentru credincioşi înaltpreasfinţia voastră?”

Teodosie: ”Să vină cu inimă bună, să-şi mângâie sufletul. Sper că toate organele de ordine ne vor ajuta să fim în pace şi în armonie”.

Polițiștii și jandarmii au verificat toate mașinile care s-au îndreptat, încă din zori, spre mânăstirea Peştera Sfântului Andrei. Oamenilor li s-au cerut actele, li s-a spus că trebuie să poarte mască, la slujbă și să păstreze distanța.

Slujba a fost oficiată în curtea mănăstirii, marcată corespunzător.

IPS Teodosie arhiepiscopul Tomisului: ”Am poposit anul acesta cu o zi mai devreem ca să pregătim această sărbătoare fiind atâta nesiguranţă. Astăzi am venit în recunoaştere, mâine va veni popor mult. În faţa sfântului apostol Andrei trebuie să se plece toţi şi cârmuitorii şi poliţia şi jandarmii. Toţi care vin să vină cu mască vom sta la distanţa”.

Racla în care se află moaştele Sfântului Andrei, împreună cu alte câteva rămășițe sfinte, au fost scoase din lăcaș. Un slujitor al bisericii le dezinfectează, după ce credincioşii se închină în față.

Totuși, duminciă a fost vorba doar despre o slujbă. Luni, în schimb, în ziua în care în mod tradițional avea loc pelerinajul, peste 130 de poliţişti şi jandarmi vor fi în zonă ca să se asigure că legea este respectată. Doar cei cu domiciliul în localitatea Ion Corvin, acolo unde se află mânăstirea, pot merge să se închine.

Arhiepiscopul Tomisului a căutat sprijin în instanță, unde a atacat decizia autorităților pe mai multe căi, dar nu a avut câștig de cauză. ÎPS Teodosie le-a cerut tuturor preoţilor din eparhie să se adune la Sf. Andrei, în zi de sărbătoare. Ba chiar, a invitat autoritățile, locale și de la centru, să facă același lucru.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO