Aplicația prin care puteți afla că o să fie cutremur cu 30 de secunde înainte
Dacă ai afla cu aproape 30 de secunde înainte că o să fie un cutremur, cum ai reacţiona? Este întrebarea specialiştilor de la fizică pământului care au pus la punct, pe model japonez, un sistem de alertare.
Subiectul stârneşte interes mai ales că în ultimele 48 de ore s-au înregistrat 6 seisme în Vrancea şi Buzău. Cel mai recent s-a produs miercuri dimineaţă şi a avut 4,9 pe Richter. Specialiştii spun că "rafala seismică" de-acum nu ar trebui să ne îngrijoreze.
La ora 5 şi 32 de minute 4 mii de români au primit pe telefon o alertă. Astfel au aflat că s-a înregistrat un cutremur de 4,9 pe scară Richter. Ceea ce nu arată telefonul însă este că toţi aceşti oameni au ştiut cu aproape 30 de secunde înainte ce urmează să se întâmple. Atenţie, nu este recomdandat[ persoanelor instabile emoţional, care pot avea reacţii necontrolate în caz de dezastre naturale.
Alertarea este cu atât mai rapidă cu cât seismul este mai de suprafaţă şi, evident, cu cât locuieşti într-o zona mai îndepărtată de cea seismică.
Staţiile înregistrează imediat prima undă care are 25% din energia seismului. Alarma se da imediat, înainte că cea de-a două undă, mult mai puternică, să lovească.
Cei cu "sânge rece" o pot găsi pe o aplicaţie de mesagerie. Odată instalată, îţi poţi alege inclusiv intensitatea cutremurului de care vrei să fii înştiinţat. Ar fi putut fi folosită inclusiv de marii furnizori de gaz sau de instituţiile publice că să ia măsuri înainte că o undă puternică să lovească dar, spun specialiştii de la fizică pământului, nici unii, nici alţii nu s-au arătat interesaţi.
Pe de altă parte, investitorii români se arată interesaţi de tehnologia japozenilor care au inventat un sistem de consolidare antiseismică montată la baza clădirilor. Vor să cumpere patentul şi să îl producă în România.
Dacă intenţia va deveni realitate, sistemul ar costa aproximativ 250 de mii de euro.