Apelul lansat de un pescar gorjean pentru curățarea râului Jiu. Cum i-au răspuns oamenii

17-07-2018 12:30


O iniţiativă lăudabilă a avut un pescar din Târgu Jiu, care le-a cerut prietenilor lui de pe reţelele sociale să îl ajute să strângă gunoaiele aduse de viituri pe râul Jiu.

I-au răspuns şi pompieri, salvamontişti, autorităţi locale, dar şi beneficiari ai ajutoarelor sociale.

La doar două zile după lansarea provocării, au răspuns prezent mai multe persoane decât spera pescarul care a venit cu ideea.

Voluntar: „Ce să-i facem, asta este, trebuie să dăm un exemplu, să ne gândim că ne urmează cineva, că până la urmă asta înseamnă progres şi civilizaţie, puterea exemplului.”

Voluntar: „Românii ar trebui să conştientizeze că nu îşi duc nici măcar gunoiul la o pubelă, nu fac decât să polueze mediul şi imaginea asta dezolantă ne va urmări mult timp de acum încolo, tot pe noi. Tot pe noi, din nefericire.”

În scurt timp au început să se strângă şi sacii de gunoaie.

Voluntar: „Peturi, multe textile: haine, haine şi deşeuri, inclusiv oase de animale.”Şi, în timp ce pescarii se plâng că multe râuri sunt murdare, cei de la Apele Române spun că inclusiv pescarii au partea lor de vină pentru această situaţie.

Doina Isar, director adjunct Secţia Gorj „Apele Române”: „Tot felul de peturi, de sticle, consumă băuturi. Le lasă pe marginea apei sau chiar le aruncă în apă, pescarii. Și acesta nu este un lucru benefic pentru cursul de apă.”

Claudiu Fiu, iniţiatorul campaniei de ecologizare, vicepreşedinte AJVPS Gorj: Trebuie strânse mereu, dar nu asta e soluţia. Soluţia e să umblăm la educaţie, la măsuri coercitive din partea primăriilor acolo unde se depozitează. Se depozitează, nu numai că se aruncă astfel de gunoi menajer.”

Sabin Cornoiu, şef Salvamont Gorj: „Să sperăm că rezultatele vor fi vizibile şi, la sfârşitul zilei, ne vom bucura de un cadru natural cât mai frumos şi cât mai curat.”

Acţiuni de ecologizare a Jiului au avut loc aproape în fiecare vară dar, după fiecare ploaie mai puternică, reapar numeroase peturi şi gunoaie. Autorităţile spun că nici amenzile usturătoare nu îşi fac efectul.

O iniţiativă lăudabilă a avut un pescar din Târgu Jiu, care le-a cerut prietenilor lui de pe reţelele sociale să îl ajute să strângă gunoaiele aduse de viituri pe râul Jiu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: apa, rau, poluare, gorj,

VIDEO PROTVPLUS.RO