Aparatură medicală pentru salvarea copiilor născuţi prematur, la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor
Serviciile de bază, normale în medicina modernă, sunt uneori un vis pentru comunitățile mici și mai puțin bogate din România.
Este şi cazul celei din Târgu Bujor, județul Galați. Spitalul orășenesc a primit, pentru prima dată după foarte mulți ani, un incubator destinat nou-născuților prematur.
Organizația Salvați Copiii a mai făcut și alte donații, cu ajutorul cărora speră să contribuie la reducerea mortalității infantile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aparatură medicală pentru salvarea copiilor născuţi prematur
Medicii din spital au fost nevoiți, deseori, să-și facă meseria fără toate echipamentele și materialele necesare și mărturisesc că nu de puține ori s-au simțit neputincioși în faţa unor cazuri grave.
Victoria Gheonea, managerul Spitalului din Târgu Bujor: „Ne ajută să îi sprijinim pe nou-născuții prematur, bebelușii cu complicații care, trebuie să recunoaștem că, până acum, nu am putut să îi păstrăm în spitalul nostru. Trebuia permanent să îi transferăm”.
Printre echipamentele donate de Organizaţia Salvați Copiii se numără un incubator, un monitor de funcții vitale pentru nou-născuți și o pompă volumetrică.
Amalia Năstase, ambasador Salvați Copiii: „Toma, băiețelul meu de șapte ani, s-a născut cu o săptămână înainte de termen și, din cauza asta, a fost prematur și a stat trei zile la un pat de oxigen. Și, deși umblasem ani de zile înainte și văzusem foarte mulți bebeluși prematuri, de-abia atunci am simțit pe pielea mea ce simte o mamă".
Spitalul din Târgu Bujor deservește o populație de peste 63.000 de oameni, fiind singurul pe o rază de 65 de kilometri. Aici se nasc, anual, între 100 și 200 de bebeluși, 8% dintre ei prematur.
Potrivit voluntarilor de la Salvați Copiii, în urmă cu 14 ani, mortalitatea infantilă era de două ori mai mare decât în prezent.
Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii, România: „Când ne-am făcut noi primele calcule, era 11 la 1.000. Acum a scăzut, e 5,6 la 1.000. Totuși, media Uniunii Europene e 3,3 la 1.000. Sunt țări cu 1,8, 1,9 la 1.000".
În țara noastră, cel mai ridicat grad al mortalității infantile a fost înregistrat, în 2020, în județul Satu Mare, de 11,1 la 1.000. Urmează Tulcea, cu 10 la 1.000 și Olt, cu 9,6 la 1.000.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, galati, Salvați Copiii, copii născuți prematur,
Dată publicare:
28-10-2022 07:50