Apa geotermală ar putea încălzi Bucureștiul. În câți ani ar putea ajunge în casele oamenilor
În 3-4 ani, Capitala ar putea fi încălzită cu apă fierbinte extrasă din subteran. Responsabilii vor face un studiu pentru explotarea energiei geotermale, o resursă importantă prea puțin folosită.
Apa ar urma să ajungă în casele bucureștenilor prin rețeaua de conducte deja existentă. Această metodă va reduce mult poluarea Bucureștiului, dar și facturile la încălzire.
Directorul ELCEN a semnat un acord la Washington pentru un studiu care va fi făcut de experți americani. Curând vom afla cum pot ajuta apele geotermale la încălzirea Bucureștiului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Studiul va arăta și unde se vor putea face foraje, pentru a folosi energia geotermală. Ceea ce se știe momentan este că sunt resurse consistente de ape geotermale, în special în nordul Bucureștiului, dar ar fi și în restul orașului în subteran.
Apa caldă extrasă, ar urma să fie introdusă în sistemul centralizat de încălzire, adică va circula prin aceleași conducte. O problemă va fi însă temperatura apei din subteran.
Facturile ar putea fi mai mici
Dacă în zona de nord, aceasta are în jur de 70 de grade, în restul orașului, ar coborî până la aproximativ 50 de grade, ceea ce înseamnă că ar mai fi nevoie să fie încălzită ulterior.
Pe lângă o reducere a poluării, și facturile bucureștenilor racordați la sistemul centralizat ar putea fi mai mici, pentru că energia geotermală ar ajuta la reducerea consumului de gaz.
Claudiu Crețu, director ELCEN: „Am putea să avem o abordare hidridă, adică să începem să folosim și geotermal. Putem începe cu un proiect pilot să vedem cât funcționează și am putea avea un aport de energie geotermală, implicit și costuri mai mici în energia termică. În 3-4 ani am putea să vedem geotermal în București”.
Orașul Beiuș este deja încălzit cu apă geotermală, iar un proiect similar este și la Oradea. De altfel, România deține o treime din izvoarele termale și minerale din Europa.