Anunţul ministrului Apărării, după criza iraniană. Ce spune despre scutul de la Deveselu


Ultimul update: Joi 09 Ianuarie 2020 07:23
Data publicarii: Joi 09 Ianuarie 2020 07:16
Categorie: Stiri actuale
Deveselu

Nicolae Ciucă susţine că nu trebuie "supralicitată" relevanţa scutului anti-rachetă din România.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, afirmă că în structurile de specialitate se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei din Orientul Mijlociu, astfel încât la nivel instituţional să poată fi luate măsurile care se impun.

"Pentru militarii români (...) au fost luate măsurile necesare pentru relocare şi, de asemenea, a fost oprită pentru moment executarea misiunilor. De asemenea, împreună cu partenerii şi ceilalţi membri ai contingentelor participante s-au pus în aplicare planurile specifice pentru o astfel de situaţie. În acest moment, la nivelul structurilor de specialitate sigur că s-a analizat, se analizează şi se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei, astfel încât la nivel instituţional să putem fi în măsură să luăm măsurile care se impun. Ca atare, vă pot garanta că toate instituţiile care au responsabilităţi pe acest segment sunt la datorie", a declarat ministrul Apărării într-o intervenţie telefonică, miercuri seara, la Antena 3.

Potrivit acestuia, "pare că situaţia oarecum capătă un anumit trend de a se continua discuţiile şi găsi o soluţie diplomatică".

"Eu cred că este important să liniştim oarecum opinia publică, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat azi-noapte, revin, este o acţiune care s-a întâmplat într-un anumit context şi ca răspuns specific pentru o anumită acţiune. (...) Pare că situaţia oarecum capătă un anumit trend de a se continua discuţiile şi găsi o soluţie diplomatică", a punctat ministrul Apărării.

El a subliniat în intervenţia sa importanţa scutului de la Deveselu pentru "apărarea antirachetă a întreg spaţiului aliat".

"În ceea ce priveşte ameninţarea strictă (...), sigur că există, iar faptul că aţi deschis emisiunea cu relevanţa scutului de la Deveselu, tocmai acest lucru trebuie să îl menţionăm, că în acest moment pentru un anumit segment, pentru că nu trebuie să supralicităm tot ceea ce poate să facă această structură, dar pe segmentul pentru care este destinat poate să asigure apărarea antirachetă a întreg spaţiului aliat pe raza de acţiune care i se cuvine", a arătat ministrul Apărării.

Nicolae Ciucă a spus că "relevanţa acestei facilităţi este cât se poate de evidentă".

"Decizia care s-a luat în urmă cu mai mulţi ani astăzi produce efecte şi ne dă încredere că participarea României la dezvoltarea acestei componente a sistemului Aegis Ashore este cât se poate de importantă şi a fost o decizie bazată pe o viziune care urma să aibă efecte în timp. (...) Scutul de la Deveselu are o destinaţie pur defensivă, iar baza este o bază românească în întregime în care funcţionează acest sistem de apărare Aegis al Alianţei Nord-Atlantice. Sigur, facilitatea de sprijin şi tot ceea ce este în interiorul bazei aparţine Armatei Române, dar tot ceea ce înseamnă elementul specific de luptă aparţine armatei americane. Sistemul este parte integrată a sistemului NATO de apărare antirachetă şi, din această perspectivă, funcţionarea acestuia este esenţială pentru Alianţa Nord-Atlantică. Faptul că România găzduieşte acest sistem este de la sine înţeles că nu are o relevanţă doar pentru această regiune, el este destinat pentru întreg spaţiul aliat", a mai afirmat ministrul Apărării.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33