Anunțul Ministerului Muncii cu privire la salariile angajaților din Sănătate, Securitate Națională și Asistență Socială
Joi au fost în stradă angajații din Sănătate și cei din Poliție. Nemulțumiți de lefuri, peste 1.500 de asistenți medicali, infirmieri și brancardieri au protestat în centrul Bucureștiului.
Pe lângă salarii mai mari, aceștia vor mărirea sporurilor pentru condiții de muncă deosebite și vouchere de vacanță plătite de stat. Ministerul Muncii a anunțat printr-un comunicat că le dă câte 350 de lei în plus celor din Sănătate, Securitate Națională și Asistență Socială.
Angajații din Sănătate s-au adunat la ora 11 în Piața Victoriei.
Angajat: „Fluturașul de salariu! 26 de milioane, gradația 5. Adică 20 de ani de muncă... De asta suntem aici!”
Angajat: „În primul rând acordarea salariilor e bază de la nivelul grilei din 2022, apoi acordarea sporurilor pentru condiții deosebite de la nivelul 2022, pentru îngrijitoare, infirmiere, brancardiere, registratori medical, majorarea indemnizației de hrană care a rămas la nivelul din 2018. Este o mare discrepanță între categorii ceea ce nu este corect!”
O oră mai târziu, oamenii s-au pus în mișcare și au pornit spre Ministerul Muncii și cel al Sănătății.
Principalele nemulțumiri sunt legate de salarii. Sindicaliștii vor bani mai mulți pentru asistenții medicali, personalul administrativ, dar și pentru plata gărzilor. De asemenea, vor ca voucherele de vacanță să nu mai fi plătite din bugetele spitalelor, ci din bugetul de stat.
Mai exact, un asistent medical debutant, fară studii superioare, câștigă între 2.200 și 2.800 de lei, net, lunar. Salariul creștere cu câteva sute de lei pentru cei care au absolvit o facultate în domeniu. Iar un asistent medical cu peste 25 de ani vechime și studii superioare ia 3.500 de lei net, la care se adaugă diferite sporuri care pot ajunge și până la 85 la sută în funcție de specializare.
Spre finalul marșului, în fața Parlamentului erau angajați din sănătate veniți din toată țara.
Angajat: „Suntem de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Ca nemulțumiri avem aceleași nemulțumiri ca și colegii noștri care sunt acum la muncă sau acasă. Salarizarea a crescut în 2018, iar de atunci nu a mai crescut nimic”.
Tot joi, polițiștii de penitenciar și militarii rezerviști au protestat în faţa sediului reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Deocamdată, doar Ministerul Muncii a venit cu o reacție în urma acestor mișcări și a comunicat că salariile celor din Sănătate, Asistență Socială, Ordine Publică și Securitate Națională se vor majora cu 350 de lei.