Anul acesta, masa de Paște va fi mai scumpă. Cât va costa un kilogram de carne

×
Codul embed a fost copiat

Vom da mai mult, anul acesta, de Paște, dacă vrem să mâncăm drob, stufat și ciorbă de miel. Față de 2020, crescătorii au adăugat 10-15 %. Drept urmare, un kilogram de carne va ajunge în magazine la cel puțin 30 de lei.

Fermierii spun că sunt obligați să ridice prețurile din cauza scumpirii furajelor. Deocamdată, nu se știe dacă și în acest an mieii – în viu sau sacrificați - se vor putea vinde direct din ferme, așa cum s-a întâmplat anul trecut, de Paște, când România era în stare de urgență.

Crescătorii de ovine spun că, din cauza secetei de anul trecut, au cheltuit mai mult pe furaje. Acum vând mieii vii cu 14-15 lei pe kilogram, față de 11-12 lei, în 2020. La această stână din Mureș s-au născut 800 de miei. Alți 200 sunt pe drum. Animalele de munte sunt preferate pentru că vin din regiuni făăa poluare.

Liviu Mureșan, cioban: "La 15 lei ar ieși, că și anul ăsta porumbul a fost mai scump ca anul trecut".

Vasile Belegan are peste o mie de oi în comuna Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța. Mielul de Dobrogea este apreciat pentru gust și frăgezime.

Citește și
Compromis pentru vacanța de Paște între Sorin Cîmpeanu și asociațiile de elevi și părinți
Compromis pentru vacanța de Paște între Minister și asociațiile de elevi și părinți

Vasile Belegan, crescător ovine: "Anul trecut a fost 25 de lei kilogramul de miel, carcasa vorbim, și anul ăsta va fi în jur de 30-32 de lei carcasa".

Reporter: "Cumpară românii miel?".

Vasile Belegan, crescător ovine: "Cumpără. Se dau în jur de la 300-400 de miei de aici, din fermă".

Deși țara noastră ocupă un loc fruntaș în topul crescătorilor de ovine din Europa, cu peste zece milioane de animale, când vine vorba de consum, suntem codași. Mulți dau vina pe mirosul specific. Deși, de Paște, mâncăm cu poftă drobul, stufatul sau ciorba de miel. Și nu o ocolim când mergem în vacanță în Grecia sau Turcia, țări cu tradiție în mâncăruri pe bază de carne de oaie. De la Constanța, un bucătar turc ne învață cum să preparăm cotletele de berbecuț:

"Frigărui din carne de berbecuț. Are bulion, ceapă, usturoi, ardei, boia, piper negru, oregano... Are și ulei. Și marinăm în sos... Cel puțin o zi stă acolo. A doua zi punem la grătar".

Într-un gastrobar din București, gurmanzii găsesc carne de oaie tânără în musaca și pizza. Mâncărurile au succes printre clienți, după ce bucătarul a găsit rețeta câștigătoare.

Vali Hristu: "Noi am ales să condimentăm carnea de oaie cu mentă, oregano, usturoi, cimbru, foi de dafin tocmai pentru a mai estompa din aroma de carne de oaie cu care noi, ca popor, nu suntem obișnuiți. Ușor, ușor începem să educăm publicul în a servi carne de oaie și miel".

Sunt bucătari sau procesatori de carne care preferă carnea din Noua Zeelandă sau Australia, al caăei miros, spun ei, nu te duce cu gândul la oaie. În 2020, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, am importat în jur de 600 de tone de carne de miel și oaie, în valoare totală de 3 milioane de euro.

Camelia Donțu, corespondent Pro TV: "Pe de altă parte, România este campioană, în Europa, la exporturi, în special către țările arabe, țări cu tradiție în consumul de carne de oaie. Cifrele sunt impresionante: trimitem în străinatate - și aici vorbim doar de carne și carcase în stare proaspată, refrigerată sau congelată - peste 600 de tone în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro. Dar cel mai mult exportam animale vii. România este în fruntea lumii la acest capitol. În 2018, de exemplu, am trimis în străinătate un milion de ovine în valoare de peste 300 de milioane de euro. Cele mai multe iî Iordania, Libia și Liban. Suma ne-a clasat pe locul întâi, în Europa, la exportul de animale vii".

Citește și...
ÎPS Teodosie, mesaj pentru autorități:
ÎPS Teodosie, mesaj pentru autorități: "Să nu ne rănească de Sărbători. Să facem Paștele fără restricții"

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a spus, joi seara, că le doreşte tuturor celor care conduc ţara să aibă lumina lui Hristos şi să nu-i "rănească" pe oameni de Sărbători, iar Paştele să fie celebrat fără restricţii şi cu toată bucuria.

Compromis pentru vacanța de Paște între Minister și asociațiile de elevi și părinți
Compromis pentru vacanța de Paște între Minister și asociațiile de elevi și părinți

După trei zile de discuţii aprinse, Ministerul Educaţiei a decis, joi structura anului şcolar. Se păstrează vacanţa de primăvară de la începutul lunii aprilie până în mai, iar cea de vară va începe pe 25 iunie.

Iohannis: „Trebuie să găsim soluţii ca oamenii să meargă la biserică de Paşte”
Iohannis: „Trebuie să găsim soluţii ca oamenii să meargă la biserică de Paşte”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că trebuie găsite soluţii astfel încât oamenii să poată merge la biserică de Paşte.

Recomandări
Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili a fost arestată la Bruxelles
Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili a fost arestată la Bruxelles

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seară sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane, relatează Le Soir.

Putin anunță că Rusia și-ar putea schimba strategia nucleară de apărare și ia în calcul atacuri preventive
Putin anunță că Rusia și-ar putea schimba strategia nucleară de apărare și ia în calcul atacuri preventive

Vladimir Putin a vorbit din nou amenințător despre războiul nuclear. Liderul de la Kremlin a promis că "va șterge de pe suprafața pământului" orice țară care ar îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare.

Comuna din România care atrage tot mai multe firme. Afacerile care s-au mutat aici s-au dezvoltat rapid
Comuna din România care atrage tot mai multe firme. Afacerile care s-au mutat aici s-au dezvoltat rapid

Au reușit să crească cifra de afaceri, dar și producția, după ce și-au mutat afacerile la Ciugud, în județul Alba.