ANSVSA va demara luni un Plan National de control pentru depistarea E-coli in carne si lapte

Ultima actualizare: 18-05-2016 00:28

ANSVSA a anuntat ca va demara un Plan National de Control, in data de 16 mai, pentru a determina prevalenta Escherichia Coli (E.coli) verotoxigena in produse alimentare de origine animala.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, dr. Radu Roatis Chetan, a dispus structurilor teritoriale ca, incepand cu data de 16 mai si pana la sfarsitul anului, sa desfasoare un Plan National de Control care va avea ca tematica determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud, relateaza Agerpres.

Activitatile incluse in acest plan presupun prelevarea de probe din unitati de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, macelarii, restaurante, ferme, targuri si piete agroalimentare si dozatoare de lapte. Avand in vederea importanta aplicarii acestor masuri, pentru sanatatea publica, Planul national de control este sustinut de catre crescatorii de animale si operatorii din industria alimentara de profil din tara noastra.

Toate probele recoltate in cadrul actiunilor prevazute in acest Plan vor fi transmise Institutului de Igiena si Sanatatea Publica Veterinara pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA. Decizia presedintelui ANSVSA a fost luata pe baza unei analize de risc, elaborata si finalizata recent de catre specialistii Autoritatii. Un argument in plus il constituie si apropierea sezonului estival, atunci cand pe litoral sau in alte zone de interes turistic din tara va creste rulajul de marfa al unitatilor din industria alimentara si afluxul de turisti aflati in concediu si copii aflati in vacanta, in tabere scolare.

Pentru ca actiunile ANSVSA de prevenire a contaminarii produselor alimentare cu acest tip de bacterie patogena sa fie eficiente, este imperios necesar ca Directiile de Sanatate Publica sa intensifice comunicarea publica, activitatile de informare si educarea a cetatenilor privind normele de igiena si masurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este cheia prevenirii aparitiei acestui tip de imbolnaviri. La fel de importanta, in acest sens, este colaborarea stransa intre toate institutiile statului cu atributii si responsabilitati in protejarea sanatatii publice, se arata in comunicat. ANSVSA va face public, saptamanal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate in cadrul acestui Plan National de Control
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO