ANSVSA: Nu există evidențe că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului

Ultima actualizare: 19-03-2020 16:41
produse romanesti magazin
Pro TV

La ora actuală nu există evidenţe care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului, susţin reprezentanţii ANSVSA, care citează studii realizate de instituţii internaţionale de profil.

"Pentru o informare corectă şi pentru a limita manifestările nejustificate în rândul populaţiei, precum teama şi stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală şi nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vine în sprijinul consumatorilor cu o serie de lămuriri bazate pe date ştiinţifice. Astfel, în conformitate cu publicaţiile Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară(EFSA) şi a altor instituţii la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului", se arată într-un comunicat al Autorităţii, citat de Agerpres.

Potrivit surse citate, reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplică la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici din toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure.

De asemenea, respectarea cu stricteţe de către personalul lucrător din sectorul alimentar a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafeţele din cadrul unităţii.

"Practicile utilizate pentru comercializarea alimentelor cum ar fi porţionarea, felierea, expunerea spre comercializare etc. realizate cu respectarea condiţiilor de igienă nu constituie un pericol în ceea ce priveşte posibilitatea de transmitere a coronavirusului", mai susţin reprezentanţii ANSVSA.

Operatorii din sectorul alimentar şi-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA desfăşoară activităţi de control pentru a verifica modalitatea în care cerinţele privind siguranţa alimentelor sunt respectate.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până joi, 19 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus). Dintre cele 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate şi externate (16 la Timişoara, 8 la Bucureşti şi unul la Iaşi).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire, astfel: 4 la Suceava, 3 la Bucureşti, 2 la Cluj, 2 la Bistriţa Năsăud, 2 la Covasna şi câte unul la Iaşi, Dolj, Ilfov şi Constanţa.

Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 19 ani şi 67 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO