ANIMAȚIE. Pericol mortal la câțiva metri de mal, pe litoral. Puțini știu de fenomen


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 17 August 2018 17:57
Categorie: Stiri actuale

O nouă tragedie s-a petrecut vineri în sudul litoralului din cauza curenţilor puternici.

Un bărbat de 34 de ani a murit la Mangalia, după ce a reuşit să salveze o femeie şi o fetiţă aflate în pericol. Nu a mai avut însă puterea să iasă şi el din apă. Tot vineri, două copile au fost scose la limita de salvamari, în aceeaşi zonă. Erau cu tatăl lor. Cu toţii au ignorat steagul roşu arborat pe mal, semn că scăldatul este strict interzis. 16 oameni s-au înecat până acum, de la începutul sezonului.

Zeci de minute s-au chinuit atât turiştii, cât şi medicii de la SMURD să îl salveze pe bărbatul de 34 de ani din Buzău. Omul era cu familia,  când a auzit ţipetele unei femei care era dusă în larg de curenţi împreună cu fiica ei.

Pentru că a făcut sport de performanţă, nu a stat pe gânduri şi a sărit în valuri. A reuşit să le aducă aproape de mal, împreună cu un alt turist, venit să îl ajute.

Efortul supraomenesc şi-a spus însă cuvântul şi nu a mai avut forţa să ajungă în siguranță pe nisip.

Trupul său a fost adus de valuri, la mal, lângă digul din Mangalia. Resuscitarea a durat aproape o oră, însă, din păcate, fără nici un rezultat.

Alexandru Cobuz, salvamar: "Domnul pe care l-am scos înecat a dispărut. A venit soţia dumnealui şi ne-a spus că nu l-a mai văzut, încercând şi el să ajute la acea intervenţie."

Vasile Zodilă, salvator voluntar: "Domnul care s-a înecat aici chiar a plecat să salveze. Cu marea trebuie să ştii un lucru: când este hula, valuri, ceea ce nu se vede, şi când omul simte că-l trage şi se luptă din răsputeri să stea la suprafaţă, este epuizat pur şi simplu. Omul ăsta ştia să înoate, dar nu a ştiut de hulă."

În timp ce medicii încercau să facă o minune, salvamarii se rugau practic de turişti să nu-şi mai pună vieţile în pericol. Din păcate, puţini dintre ei i-au şi ascultat.

Turist: "Turiştii sunt cel puţin inconştienţi, atâta timp cât salvamarii tipă la ei. Mai ales că marea este agitată, valuri mari. Singuri îşi fac cu mâna lor necazuri."

Turist: "Chiar am văzut un bătrân şi salvamarii îl atenţionau, ”vino încoa spre mal, nu te duce în larg” şi el chiar s-a enervat. Nu ţin cont, pur şi simplu.”

Paul Luca, salvamar: "Nu înţeleg, chiar nu înţeleg. Ce să vă spun? Care-i motivaţia lor? Motivaţia lor este distracţia fără să contientizeze riscurile."

În sudul litoralului, a fost arborat steagul roşu, din cauza curenţilor de adâncime care formează gropi de până la doi metri, foarte aproape de mal. Prea puţini ştiu acest lucru.

Turist: "Eu am intrat din proprie experienţă şi de la foarte aproape de mal m-am trezit la 5-6 metri. Mă duce uşor, uşor, fără să-mi dau seama."

Salvamarii spun că persoana luată de curenţi şi trasă în larg trebuie, în primul rând, să nu intre în panică şi să îşi păstreze calmul. Apoi, să înoate în paralel cu ţărmul.

Salvamar: "În situaţia dată, persoana trebuie să facă salvatorilor semne cu mâna sau să se pună în stilul pe spate şi să aştepte să ajungă la mal datorită curentului circular, care îl va aduce uşor la mal."

Autorităţile de pe litoral anunţa că cel mai probabil steagul roşu va fi arborat tot weekendul. Cu alte cuvinte, scăldatul este strict interzis.

Tags: curenti, inec, litoral,

VIDEO PROTVPLUS.RO