ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs tragedia din Capitală, unde un alpinist utilitar a căzut în gol de pe o clădire de birouri
Zeci de bucureșteni au fost martorii unei tragedii, în apropiere de Piața Victoriei. Un nepalez în vârstă de 32 de ani, alpinist utilitar, a căzut în gol de pe o clădire de birouri.
Poliția și Inspectoratul Teritorial de Muncă investighează cele întâmplate, fiind cel mai probabil vorba despre un accident.
Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
Incidentul s-a produs luni dimineață, când alpinistul utilitar se urcase pe o clădire de birouri ca să spele geamurile.
Camere de supraveghere din apropiere au surprins momentul în care trecătorii l-au auzit căzând. Doi paznici, un șofer aflat într-o mașină parcată și un bărbat ce trecea pe stradă, se întorc să vadă ce s-a întâmplat. Colegul victimei, tot un cetățean nepalez, a asistat înmărmurit la scena cumplită.
„S-a rupt ceva și erau doi colegi sus, unde era scripetele acela și el era pe cablu, a căzut și a venit cu capul pe canalul ăla. Era un canal acolo, săracul”, a spus o doamnă.
A căzut în gol de la circa 20 de metri înălțime
Bărbat: „S-a auzit o bubuitură jos și la un moment dat celălalt a început să țipe. Noi când ne-am uitat deja era căzut jos și a venit mașina Poliției”.
Bhoj Bahadur a căzut de la aproximativ 20 de metri înălțime, după ce, spun anchetatorii, coarda care îl susținea s-a rupt. Nu este clar, deocamdată, dacă bărbatul era asigurat cu o a doua coardă, așa cum se procedează în astfel de situații.
Nepalezul venise în România în luna iulie anul trecut și de atunci lucra la același angajator. Contactați de Știrile PROTV, reprezentanții firmei la care muncea nu au dorit să ofere un punct de vedere.
Andrei lucrează de 15 ani în domeniul alpinismului utilitar, iar de opt ani și-a deschis și o firmă. Anagajații săi escaladează și curăță lunar zeci de clădiri de birouri, spitale sau hoteluri din Capitală. Zilnic respectă un set de măsuri de siguranță.
Alpinist utilitar: „Amarajele întotdeauna se fac separat, coarda pe care te lași într-o parte, coarda de siguranță în altă parte, protecție la orice colț unde s-ar putea freca, atinge de ceva”.
„Tot felul de chestii îți pot tăia coarda”
Andrei Dorobăț, managerul unei firme de alpinism utilitar: „Corzile, de obicei, se taie din cauză că nu se protejează, nu se pun protecții pe marginea aticurilor pe unde coborâm, de-a lungul fațadelor de sus în jos întâlnești tot felul de obstacole, de glafuri de margini, tot felul de chestii care îți pot tăia coarda și atunci când coarda e în tensiune se taie foarte repede, dar de asta se folosesc două corzi”.
Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, în România locuiesc și muncesc peste 14.300 de nepalezi. Majoritatea - peste 12.600 - sunt bărbați, iar restul femei.