Psihiatru din Iași: Animalele de companie, un rezervor uriaș de dragoste în pandemie
Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text despre efectele pozitive pe care le are adopția unui animal de companie asupra oamenilor, în pandemie.
Textul complet:
Adopția unui cățel maidanez în urmă cu o lună de zile, o dragoste la prima vedere, împletită cu milă pentru suferința unui cățel plouat, slab și înfrigurat, s-a transformat într-o frumoasă relație de prietenie.
Pandemia de coronavirus, o perioadă întunecată și tristă din viața noastră, poate fi tratată cu multă dragoste oferită de animăluțul de companie. Un câine, o pisică sau orice îți poftește sufletul, poate deveni un remediu sufletesc și o pată de culoare în căminul tău.
Adopția- salvarea unui suflet care te va iubi necondiționat
Adopția, un gest pe care românii nu îl prea includ în viața lor din varii motive, cred că își are rădăcinile pe undeva adânc înfipte. Mulți dintre noi poate ne dorim perfecțiunea și puritatea rasei pe care nu o avem nici măcar noi ca oameni. Povestea pornește de la gândul fricos de a înfia un copil amărât, că cine știe din ce familie colorată s-o fi născut, până la respingerea de a adopta un animal maidanez. Poate prea ne dorim totul de rasă pură cu pedigree și carnet de sănătate cu mai multe ștampile decât numărul de examene promovate a unora dintre cei în cauză. Cum să înfiez un copil negru sau mulatru? Cum să adopt un câine maidanez sau o pisică tomberoneză? Să mă fac eu așa de rușine pe stradă? Toate aceste întrebări cu un puternic impuls egotic, sunt poate sedimentate în adâncul sufletului uitat în beznă? Și nu exagerez, pentru că la o introspecție, ne putem acorda un spațiu sincer în care să realizăm de unde provin aceste dorințe de perfecțiune.
Avantajele oferite de un animal adoptat
Un animal adoptat îți umple sufletul de bucurie și te face să îți dorești cu nerăbdare întoarcerea acasă, bucurându-te de cum se gudură și cum te așteaptă cu sufletul la gură. Singura lui bucurie este prezența ta și atenția pe care i-o oferi, dragostea fiindu-i nemărginită și necondiționată. Te gândești că îl vei salva de pe stradă sau de la adăpostul de animale? Dar te gândești că poate el îți salvează ție sufletul și îți redeschide supapa sentimentelor demult gripate? Animăluțul acesta poate reprezenta chiar reîntoarcerea ta în anii copilăriei. Acesta poate fi de multe ori mai sănătos și mai inteligent decât un animal de rasă dar cu siguranță te va iubi mai mult prin prisma faptului că îi oferi o nouă șansă la viață. Mai mult decât atât, aceste animale abia așteaptă să îți facă pe plac și să îți încânte fiecare zi. Vei fi uimit să vezi cât de repede învață să se plieze pe cerințele și tabieturile tale.
Singurătatea este resimțită de psihicul nostru precum o lovitură puternică de pumn pentru că noi oamenii suntem creați să interacționăm între noi iar animalul de companie ne oferă prilejul de a dezvolta interacțiuni sociale; astfel ne poate reduce mult senzația de izolare. Iar despre copiii care au legături strânse cu animalele de companie se cunoaște că sunt încurajați să dezvolte sentimente de emaptie și grijă pentru ceilalți, un aspect important pentru viitorul adult.
Chinologul Cesar Millan a spus despre câini că „Ei nu raționează. Ei nu păstrează vreun resentiment față de vreo persoană. Nu văd exteriorul, ci interiorul unei ființe umane”. Așadar, în perioadele de stres, anxietate și depresie, animalele de companie pot reprezenta un mare ajutor sufletesc, prin alinarea durerii și perceperea lor de către stăpân ca fiind adevărați prieteni.
Să nu uităm de avantajele persoanelor cu nevoi speciale pentru care animalele de companie s-au dovedit extrem de benefice, inclusiv în circumstanțe medicale. Persoanele nevăzătoare pot fi ajutate de un patruped iar în cazul copiilor cu autism sau a adulților cu boli psihice, animalele de companie sunt adesea un medicament adjuvant
O nouă perioadă de lockdown?
Perioada de lockdown cauzată de actuala pandemie a influențat mult achiziționarea unui animal de companie. Un procent de 17% dintre posesorii de câini și 16% dintre posesorii de pisici au declarat că și-au luat un animal de companie în perioada stării de urgență, conform unui studiu realizat de ARPAC.
Principalul factor care determină achiziționarea unui animal de companie este cel emoțional (57%), dragostea pentru animale fiind motivul principal. Un aspect extrem de important este acela că românii din mediul urban se simt mai apropiați de animalul lor de companie decât de frați, surori, prieteni sau nepoți, punând animalul de companie pe locul patru în lista apropiaților, după partenerul de viață, copii și părinți (Kantar România).
Și dacă se va pune iarăși lacătul pe libertatea de mișcare? Să ne amintim de primăvara acestui an și de restricțiile impuse de guvern. O perioadă tristă, anaerobă și îngrăditoare care poate fi salvată prin gradul de prietenie cu un necuvântător. Un câine este motivul și totodată justificarea de a ieși din casă la plimbările în natură. Prezența în casă a unui animal de companie fiind asociată cu un sistem imunitar mai bun iar membrii familiei fiind adesea mai activi din punct de vedere fizic.
Așadar, oricare ar fi prietenul tău necuvântător, cu sau fără pedigree, el te va ajuta să treci mai bine peste această pandemie. Oferă-ți prilejul de a-ți reîntregi familia cu un animal de companie și nu uita că „măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi măsurate prin felul în care sunt tratate animalele” (Mahatma Gandi).