Angajatorii mizează tot mai mult pe pensionari. Nea Ion lucrează ca ospătar din 1973


Ultimul update: Joi 05 Septembrie 2019 21:37
Data publicarii: Joi 05 Septembrie 2019 21:32
Categorie: Stiri actuale

În plină criză de forță de muncă, angajatorii mizează tot mai mult pe seniori.

Unii vârstnici lucrează în cadrul micilor afaceri de familie, dar și în marile companii, unde se ocupă de pază și de curățenie. Alții își continuă activitatea în locul în care au lucrat toată viața. În prezent, avem în România peste 167.000 de pensionari care lucrează.

La 68 de ani, Nea Ion se laudă cu o carieră impresionantă. Lucrează de când se ştie în acelaşi restaurant cochet din Centrul Vechi. De trei ani a ieşit la pensie, dar nu a renunţat la muncă.

Ion Botescu: "M-am angajat ca ospătar pe 5 aprilie 1973. De atunci au trecut 46 de ani. Mi-a plăcut şi meseria şi nu pot să mă despart de ea, nu pot să divorţez aşa uşor."

Ca el sunt şi alţi pensionari care au şi statut de angajat. Peste 167.000.

Ajunşi la vârsta pensionarii, cei care aleg să-şi continue activitatea se îndreaptă de obicei spre domenii mai uşoare. Majoritatea aleg meserii în cadrul firmelor de pază sau în cadrul firmelor de curăţenie. Pe alţii, în schimb, îi puteţi întâlni în agricultură unde lucrează ca zilieri.

 

Elena Antoneac, specialist în resurse umane: "Pensionarii au devenit o resursă foarte interesantă în ultimii ani pentru angajatori, deoarece nu se mai găseşte forţa de muncă şi atunci angajaţii care sunt pensionaţi pe limita de vârstă au posibilitatea să-şi mai rotunjească veniturile. Ei pot lucra 4 sau 8 ore, deci au aceeaşi normă ca orice angajat."

În cazul lor însă, angajatorii nu plătesc contributia la şomaj. În plus, legea nu impune o limită de vârstă pentru pensionarii cu statut de angajat care să muncească.

Pensii mai mari pentru români. Cât este pensia minimă garantată
Teodorovici propune ca pensionarii să primească în avans un procent din creşterea pensiei prevăzută pentru 2021
VIDEO PROTVPLUS.RO